PONOR EVROPSKIH AKCIJA: Nakon kraha svetskih banaka, Evropa posrnula - OVE četiri zemlje vrtoglavo gube akcije na berzi!

Autor:

Svet

15.03.2023

12:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udarne vesti nakon sloma svetskih banka!

PONOR EVROPSKIH AKCIJA: Nakon kraha svetskih banaka, Evropa posrnula - OVE četiri zemlje vrtoglavo gube akcije na berzi!

Foto: Shutterstock

Tri najveće svetske banke doživele su propast, a ono što je bilo neminovno je da se  posledice prenesu i na Evropu.

Kako su preneli američki mediji, prethodni događaji predstavljaju najveću bankarsku katastrofu još od 2008. godine, kada je propao ''Vašington mjutuel''. 

Sudbina milijardi dolara u neosiguranim depozitima u SVB banke ostaje neizvesna, a posledice po bankarski sistem biće, kako se smatra, dalekosežne.

Na Twitteru je The Spectator Index objavio udarne vesti koje se upravo odnose na akcije evropskih banaka.

Navedeno je da su nemačka i francuska zabeležile pad akcija na berzi za 3%, dok je situacija na italijanskoj i španskoj berzi još gora, s obzirom da su akcije pale za 4%, što predstavlja strahovit pad u odnosu na prethodne brojke.

Podsetimo, američke regulatorne vlasti zatvorile su Signačer banku (Signature Bank) sa sedištem u Njujorku.

Signačer je jedna od glavnih banaka kripto industrije sa sedištem u Njujorku, najveća pored Silvergejta, koji je prošle nedelje objavio da će izvršiti likvidaciju.

Takođe, osvanuo je podatak da Saudijska nacionalna banka, najveći ogranak Kredi Sauisse, isključuje mogućnost dalje pomoći, jer su akcije sada u padu za preko 20%

Kao što je ranije pisano, krah SVB sasvim sigurno se odrazila i na Evropu, gde su neke od najvećih banaka u regionu zabeležile najveći pad akcija u poslednjih devet meseci, dok je evropski bankarski indeks zabeležio pad od 4,4 odnosno najveći jednodnevni pad od početka juna - i pre nego što je "Silikon veli benk" otišao u stečaj u petak.

Neki analitičari predviđaju da su veće nevolje za američki bankarski sektor na pomolu pošto je krah SVB podigao zabrinutost od skrivenih rizika u sektoru i njegove ranjivosti od sve skupljeg novca.

Predsednik analitičarske kuće "Vejlen global advajzors", Kristofer Vejlen ocenio je za Rojters da bi sledeće nedelje "moglo da dođe do krvoprolića na tržištu", upozorivši da će profiteri od obveznica niskih vrednosti pokušati da napadnu "svaku banku, posebno one manje."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading