NOVA ZARAZA! STIŽU MAČJE GLJIVICE: Lako se prenose, a teško leče

Autor:

Vesti

13.03.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Južne Amerike se proširile u Evropu, mogu se dobiti i u dodiru s kućnim ljubimcima.

NOVA ZARAZA! STIŽU MAČJE GLJIVICE: Lako se prenose, a teško leče

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Gljivična infekcija koju ljudima prenose mačke, te je tako i dobila naziv mačje gljivice, stigla je u Evropu, a uskoro će i u Srbiju. Razloga za brigu, kažu stručnjaci, i te kako ima, ali za paniku nema.

Ovo retko gljivično oboljenje stiglo je iz Brazila, a među prvim evropskim zemljama u kojima su se pojavile mačje gljivice našla se Velika Britanija. Ipak, dinamika dosadašnjeg širenja ne ostavlja nam sumnju da će prvi slučajevi veoma brzo biti registrovani i u Srbiji.

Prema rečima stručnjaka, bolest napada oči, pluća, zglobove i kosti, a poseban problem predstavlja laka prenosivost.

Opstaju i do godinu dana

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Mačje gljivice mogu inficirati kosu, kožu, nokte i kod životinja i kod ljudi. Lako se šire, a spore mogu preživeti na tkaninama i raznim površinama do godinu dana. To znači da ih je lako ponovo dobiti ako ne preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti.

VAŽNOST TERAPIJE

Mina Sekulić, veterinarka, gostujući u jutarnjem programu na TV Pink, istakla je da nema mesta panici kada je o ovom problemu reč. Naime, pomenuta gljivična infekcija ipak se leči.

- Gljivice postoje u svakom organizmu, ovde je jedino što je atipično da je ovo gljivica koja je stigla iz Brazila i pojavila se u Velikoj Britaniji. Gljivica je normalan stanovnik svakog organizma, a glavni okidač za pojavu raznih bolesti je najčešće stres. Kod mačke često dolazi do pojave gljivične infekcije, posebno pri promeni sredine, kao i do pojave urinarnih infekcija. U ovom slučaju aktivirala se gljivična infekcija, koja je prešla na vlasnika, veterinara, a potom i na ljude - objasnila je Sekulićeva.

Veterinarka je dodala da je u lečenju posebno važna odgovarajuća terapija.

- Ova infekcija lako se prenosi, gljivice se sporo leče, ali su ipak izlečive, što je najbitnije, a sistemska terapija je jedna od ključnih stvari.

Sekulićeva je navela i da kod nas već postoji slična pojava, samo što je u pitanju druga gljivica.

- U pitanju gljivica Microsporum canis. To je normalan stanovnik našeg organizma. Prilikom pada imuniteta namnoži ih se veliki broj i onda dolazi do infekcija. Najveći problem je što se mačka izleči, ali ako u kući postoje pas ili druga mačka, to se lako prenosi, kao i na čoveka, i sporo se leči - istakla je Mina Sekulić.

Gde se pojavljuju

- oči

- pluća

- zglobovi

- kosti

- nokti

- kosa

DODIR S DECOM

Gljivična oboljenja su česta pojava na koži mačaka. Postoji nekoliko vrsta gljivica, a prenose se kontaktom s obolelom mačkom ili s odećom, četkama i prostirkama koje su bile u kontaktu s obolelom životinjom. Ljudi, najčešće deca, zaraze se ili preko uličnih mačića, koji su udomljeni, ili preko mačića kupljenih u odgajivačnicama koje vode neodgovorni odgajivači.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading