U VAŠINGTONU DOBIO PAPIR SA ŠEST ZAHTEVA: Đinđićeva poseta Americi u maju 2002. zapečatila njegovu sudbinu

Autor:

Vesti

12.03.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvor iz tadašnje vlade: Videlo se da sve to Đinđića baš muči, pa je o tome govorio i na kolegijumu Vlade.

U VAŠINGTONU DOBIO PAPIR SA ŠEST ZAHTEVA: Đinđićeva poseta Americi u maju 2002. zapečatila njegovu sudbinu

Foto: www.profimedia.rs

Iznenadna poseta Zorana Đinđića Americi u maju 2002. zapečatila je sudbinu srpskog premijera koji je ubijen u atentatu godinu dana kasnije. Njemu je u SAD ispostavljena lista od šest zahteva (pogledajte okvir), za koju je odmah po izlasku sa sastanka u Vašingtonu prokomentarisao: "Ja ovo neću preživeti."

Prema rečima našeg sagovornika koji je u to vreme boravio u našoj diplomatskoj misiji u SAD, Đinđić je u Vašington doputovao s nevelikom delegacijom, u kojoj je od ministara bio samo šef diplomatije Goran Svilanović. Sastanci su bili na najvišem nivou, pa ih je tako primio Kolin Pauel, tada državni sekretar SAD, u hijerarhiji faktički prvi iza predsednika Džordža Buša.

- Amerikanci nisu zvanično dali Zoranu listu zahteva, ali je on sa sastanka izašao s papirom na kom je rukom ispisao sve što je Pauel tražio od njega. Od saradnje s Hagom, koja je označena kao prioritet svih prioriteta, uz zadate kratke rokove da se realizuje, pa nadalje. Bilo ih je šest - otkriva sagovornik Republike.

Kako kaže, videlo se da sve to Đinđića baš muči, pa je o tome govorio i na kolegijumu Vlade.

- On je doslovce na tom kolegijumu rekao: "Hag nam je sad trn u oku, teraju nas da to rešavamo, a narod mi to neće oprostiti." Izvadio je neki papir koji je doneo iz Amerike, na kom je zapisao te zahteve, i krenuli smo redom da analiziramo. Tada je rekao i da je rešavanje kosovskog pitanja sve bliže. Zbog toga smo, na moje insistiranje, održali niz sastanaka s Dobricom Ćosićem i napravili, na neki način, zaokret - navodi naš sagovornik, nabrajajući po sećanju ostale stavke s Đinđićevog papira:

- Osim tog Haga i strahovitog pritiska, Kosova koje smo morali da rešavamo, zapisao je i integracije i približavanje EU, kao pravac u kom bi trebalo da ide Srbija. Istakao je i da mora da se podigne nivo vladavine prava u zemlji, jačanje nevladinog sektora, zatim poboljšanje sektora pravosuđa i hvatanje ukoštac s korupcijom.

Ovo je pisalo na Đinđićevom papiru (zahtevi koje je dobio u SAD)

1. Saradnja s Hagom mora da bude prioritet svih prioriteta. Za to predviđeni izuzetno kratki rokovi
2. Rešavanje kosovskog pitanja bez imalo popusta prema srpskim interesima
3. Osnaživanje nevladinog sektora, država mora da preuzme finansiranje NVO
4. Hvatanje ukoštac s korupcijom, hapšenje čak i nekih ljudi iz Đinđićevog okruženja, prvoboraca 5. oktobra
5. Približavanje EU, potpuno usaglašavanje sa zakonima Unije, bez obzira na to koliko to ekonomski koštalo Srbiju
6. Potpuna reforma pravosuđa uz konsultacije sa zapadnim mentorima

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading