DOBRI REZULTATI NA KRAJU 2022: Rast BDP 3,5 odsto, građani da štede struju, a rod suncokreta izuzetan

Autor:

Vesti

23.09.2022

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tekuća godina bi prema predviđanjima, trebalo da bude završena rastom BDP od 3,5 odsto, a tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije, rečeno je danas na sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, kojom je predsedavala premijerka Srbije Ana Brnabić.

DOBRI REZULTATI NA KRAJU 2022: Rast BDP 3,5 odsto, građani da štede struju, a rod suncokreta izuzetan

Foto: www.profimedia.rs/Ministarstvo finansija Republike Srbije

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na sednici su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. godine koje utiču na BDP, sagledana aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rast BDP do kraja godine bio podstaknut.

Na sednici je posebno razmotreno stanje u sektoru energetike i analizirana trenutna situacija u svetu i Evropi, kao i mere koje je neophodno preduzeti u Srbiji kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice, preneo je Tanjug.

Zaključeno je da je neophodno primeniti prvo kratkoročne mere i stimulisati građane da štede struju, zatim oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije koje bi u što kraćem vremenskom periodu pripremile predloge za uštedu, kao i razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži.

Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. godinu vrlo solidna. Poseban akcenat na sednici stavljen je i na poljoprivrednu proizvodnju i proizvodnju hrane.

Konstatovano je da je rod suncokreta izuzetan, a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (0)

Loading