CIFRE NE PRESTAJU DA DIVLJAJU: Mobilizacija dodatno podigla cene nafte i gasa!

Autor:

Vesti

21.09.2022

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Cene nafte i gasa ponovo skočile nakon odluke o mobilizaciji u Rusiji.

CIFRE NE PRESTAJU DA DIVLJAJU: Mobilizacija dodatno podigla cene nafte i gasa!

Foto: MUP Srbije

Nakon što je Rusija objavila da intenzivira vojnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, cene gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji povećane su od danas zbog bojazni od novog potresa na globalnim finansijskim i energetskim tržištima.

Na holandskoj berzi energenata na kojoj se formira i evropski standard za cene energenata, cena gasa je jutros povećana za 14 evra po megavat satu (MVh) i sada iznosi 210 evra, a značajno povećanje cena potvrđeno je i u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Predsednik Vladimir Putin naredio je danas prvu mobilizaciju u Rusiji od završetka Drugog svetskog rata upozorivši Zapad da će Moskva odgovoriti svom silinom svog ogromnog vojnog arsenala ukoliko Zapad nastavi, kako je doslovno rekao, "sa nuklearnom ucenom".

- Misljenje da bi najavljena mobilizacija u Rusiji, a time i eskalacija rata, trebalo da prozvede veći rizik za finansijski i energetski kompleks, danas je rezultiralo porastom cena- ukazali su analiticari Refinitiva, prestižne američko-britanske berzansko-finansijske konsultantske kompanije koja posluje u sastavu Londonske berze.

Putinova najava zajedno sa brojnim tržišnim previranjima poput nacionalizacije nemačkog preduzeća Uniper, ili planova vlade Velike Britanije da se preduzećima subvencionišu računi za električnu energiju, sinergetski su doprineli globalnim tržišnim potresima.

Uz rast cene gasa, zabeležen je i porast cene nafte za oko 2%


U međuvremenu tropska oluja koja se razvija u Meksičkom zalivu mogla bi da blokira američke pomorske izvozne terminale za tečni prirodni gas (LNG) iz kojih stiže oko 40 odsto ukupnog evropskog uvoza LNG u ovoj godini, upozorili su analitičari Endži Enerdži Skena.

Na pomorskim terminalima u Velikoj Britaniji i u severozapadnoj Evropi se očekuje skori dolazak prethodnog konvoja tankera sa američkim gasom.
 

Komentari (0)

Loading