EURIBOR IZNAD NULE PRVI PUT OD 2015: Mili brate, 50 evra nam skaču rate!

Autor:

Vesti

09.06.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poskupljuju svi stambeni krediti, najviše oni s najdužim rokom otplate.

EURIBOR IZNAD NULE PRVI PUT OD 2015: Mili brate, 50 evra nam skaču rate!

Foto: Profimedia

Došao je (nažalost) i taj dan: posle sedam godina, prvi put od 2015, vrednost euribora, kamatne stope koju određuje centralna evropska banka, prešla je u plus. Vrednost šestomesečnog euribora sada je 0,009 odsto, s tendencijom rasta, dok je početkom godine bila minus 0,55, a pre manje od dva meseca minus 0,3.

Zašto je to važno? Iz prostog razloga što u ukupan obračun kamata kod bankarskih kredita indeksiranih u evrima ulaze marža banke i vrednost euribora. Samim tim, dakle, svaki skok euribora dovešće do većih rata kod zajmova kojima su kupljene nekretnine. Koliko je tačno to povećanje, zasad je teško proceniti, ali ekonomski stručnjaci kalkulišu sa skorim povećanjem 20-50 evra po rati, zavisno od iznosa kredita.

NIJE IZNENAĐENJE

Kako kaže sagovornik Srpskog telegrafa iz jedne od poslovnih banaka, rast euribora je, manje-više, očekivan, jedino što se dogodio nešto brže nego što su se bankari nadali, pre svega, zbog žestine krize izazvane ratom u Ukrajini.

- Znali smo svi, naravno, da euribor ne može večito da bude u minusu. Ipak, ukrajinski rat nas je uveo u pravu centrifugu, sve je maksimalno ubrzano. I, što je najgore, niko ne zna kako će se na kraju završiti ukoliko sukob potraje ili se nedajbože proširi - kaže naš sagovornik.

Kako naglašava, u proteklih pet godina kamate i rate kredita su konstantno padale, a sada će trend biti suprotan:

- Neka gruba procena je da rate ne bi trebalo da skoče više od 50 evra kod većih kredita, s rokom otplate od 20 ili 25 godina, odnosno 20-30 evra kod onih manjih od, recimo, 30.000 evra.

MARŽE OSTAJU

Dodatni problem je, ističe bankar, što nema velikog prostora za smanjenje marži.

- To bi bilo najjednostavnije za klijente, da banka smanji maržu onoliko koliko je porastao euribor i rata, manje-više, ostaje po starom. Ipak, proteklu godinu obeležila je pandemija korone, banke su se snalazile kako znaju i umeju, iscrple su neke resurse, uprkos uvreženom mišljenju da debelo zarađuju šta god da se dešava, te mislim da smanjenje naših marži nije realna opcija. Mnogo je verovatnije da će se sve preliti na klijente - zaključuje naš sagovornik.

Okvirna kalkulacija

iznos kredita * rok otplate sadašnja rata ** nova rata ***
50.000 20 280 310
100.000 25 480 530

* u evrima

** euribor 0,009%

*** ako euribor ode na 0,8-1%

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading