POLOVINA ZALIHA PŠENICE JE U OVOJ ZEMLJI: Već dve godine veća potrošnja od proizvodnje

Autor:

Vesti

08.05.2022

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Globalna potrošnja ove žitarice drugu godinu veća od proizvodnje

POLOVINA ZALIHA PŠENICE JE U OVOJ ZEMLJI: Već dve godine veća potrošnja od proizvodnje

Foto: pixabay.com

Interesovanje za kupovinu brašna iz Srbije je veliko, a zahteve za kupovinu izvoznici su nedavno dobili iz Nemačke, Češke i Slovenije, što se godinama nije dogodilo.

– Naše tržište je do sada bilo regionalno, a u poslednjih pet šest godina izvoz brašna je prepolovljen. Dobro je to što se sada otvaraju nove mogućnosti i to je važno za naš sektor koji je poslednjih meseci zbog ograničavanja cena i izvoza trpeo gubitke – rekao je za „Politiku” Zdravko Šajatović, predsednik poslovnog udruženja mlinara i proizvođača testenina „Žitounija”.

Prema poslednjim podacima američkog ministarstva poljoprivrede, svetska potrošnja pšenice je već drugu godinu veća od proizvodnje.

Cene rastu ne samo zbog inflacije već i zbog poremećaja ponude i tražnje ali i iz straha. Zato se očekuje da će sada svi povećavati zalihe, a naročito države koje uvoze pšenicu, kaže Šajatović. Napominje da od 280 miliona tona tekućih svetskih zaliha pšenice, samo Kina ima polovinu. Ona s tim količinama pokriva svoju godišnju potrošnju.

– Poremećaji su ogromni. Evropa koja je u zbiru svih država neto izvoznik ima pšenice za svega mesec dana. I te države će iz straha morati da menjaju svoje politike. Zato se sada Nemačka i Češka javljaju da kupuju u Srbiji, a nikada to nisu radile. Ili Slovenija, koja nije nabavljala brašno od nas još od raspada Jugoslavije – naglašava Šajatović.

Prema njegovim rečima, u maju će ostati uvećane kvote od 23.000 tona, a postoji obećanje da bi od juna trebalo da krene izvoz brašna bez ograničenja. Potvrdio je da, od pre dva dana, izvoz iz Srbije po utvrđenim kvotama, teče nesmetano, i da je svima koji su podneli zahteve odobren izvoz brašna.

Postoje i naznake da bi mlinarskom sektoru mogla da bude nadoknađena i razlika između tržišne i umanjene, ograničene cene brašna na osnovu uredbe za februar, mart i april ove godine.

Cena pšenice dostigla je nedavno na berzi i 40 dinara, a sva dešavanja upućuju da će žito ostati na ceni.

– Ugovaranje pšenica novog roda već počinje. I na stranim i na domaćoj berzi. Jedna količina je čak i prodata po ceni od 37,5 za kilogram. To je za dinar manje nego stara pšenica, a ovo znači da će i žito novog roda imati dobro cenu – napominje Zdravko Šajatović.

Dodaje da je pitanje koliko će pšenice uopšte biti u prodaji jer će vlasnici, poučeni dvogodišnjim iskustvom, zadržavati robu dok će trgovci gledati da što više kupe, jer je velika kriza u svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Vlada

08.05.2022 09:45

Preprodavci više zaradjuju nego proizvodjači.

Odgovori 20 0
Srb

09.05.2022 14:20

Kakva glupost!!! Potrošnja veća od proizvodnje??? Kako? Proizvedes 1 tonu, a potrošiš 2?

Vera

11.05.2022 09:51

@Srb - Postoje ogromne zalihe u robnim rezervama u svim državama. To je strateška sirovina.