SAZNAJEMO, RUSIJA ODBILA PONUDU SRBIJE ZA NIS: Naftna saga traje - MOSKVA DONELA ŠOKANTNU ODLUKU!

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

14.04.2022

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija (bar zasad) odbila je predlog Vlade Srbije da naša zemlja otkupi oko šest odsto akcija Naftne industrije Srbije (NIS) i tako ovu firmu, koja je u vlasništvu ruskog "Gaspromnjefta", vrati u domaće ruke.

SAZNAJEMO, RUSIJA ODBILA PONUDU SRBIJE ZA NIS: Naftna saga traje - MOSKVA DONELA ŠOKANTNU ODLUKU!

Foto: Tanjug/AP/google maps

Nije pomoglo, kako saznaje Srpski telegraf, ni to što je naša ponuda podrazumevala i to da nakon prestanka sankcija Zapada protiv Moskve tih šest odsto akcija Rusima bude vraćeno po istoj ceni.

Kako navode naši dobro upućeni sagovornici, da smo mi otkupili akcije, bila bi otklonjena svaka opasnost da zapadne sankcije na bilo koji način obuhvate NIS.

- To je bilo idealno rešenje. Zašto Rusima nije bilo po volji, ne znam. Očigledno je da oni igraju neku svoju šahovsku igru s Vašingtonom, Briselom i Londonom i da je NIS, na neki način, figura na toj šahovskoj tabli - ističe naš sagovornik.

Republika

Foto: Promo foto

Zgrada NIS-a

 

RUDNA RENTA

Srbija je ponudila Rusima da otkupi nešto više od šest odsto akcija NIS, čime bi, uz 29,87 odsto, koje već ima, i 13,98 odsto akcija malih akcionara, povratila većinsko vlasništvo nad najvećom naftnom kompanijom u zemlji.

- NIS je 2008. prodat Rusima, realno rečeno, budzašto - za 400 miliona evra. To je suma koju su oni povratili za nekoliko godina. Zašto je to urađeno, postoje mnoga objašnjenja, međutim, sad to i nije važno - objašnjava naš sagovornik iz Vlade.

Kako kaže, nema nikakve sumnje da se preuzimanje NIS i te kako isplatilo Rusima.

- Za početak, NIS je iscrpeo svu našu naftu. Srbija ovog trenutka više nema nafte koju može da eksploatiše. S druge strane, tu je i činjenica da su na ime eksploatacije plaćali rudnu rentu od svega tri odsto, što je mnogo manje nego u drugim zemljama - kaže naš sagovornik.

A na pitanje šta bi mogao biti razlog Moskve da ne prihvata ovako "elegantan" izlaz iz cele situacije, izvor Srpskog telegrafa iznosi svoj stav:

Republika

Foto: google.com/maps/prinscreen

Zgrada Vlade Srbije

- Preko nas pokazuju Americi i svetu da im navodno ne mogu ništa. Mislim da je plan da prebace NIS na Gasprom banku, koja nije pod sankcijama, i da misle tako da nastave da funkcionišu.

VELIKE PARE

Ekonomista Mahmut Bušatlija smatra da se Rusija uopšte ne oseća ugroženom po pitanju NIS i da, ako i dođe do prodaje, to će biti za veliki novac.

- Mislim da su Rusi to odbili jer imaju stav da nemaju problem, pa neće ni da ga rešavaju. Teško je u toj konstelaciji vlasničkih odnosa, gde Srbija ima jedan paket, a ostatak je u vlasništvu pet miliona ljudi, nešto napraviti. Da su dva vlasnika, koji bi udružili snage, pa da se još i pregovara. Rusi su još u poziciji da nameću i odlučuju i, ako ponude NIS, biće to za velike pare - zaključuje Bušatlija.

Vlasnička struktura NIS
56,15 "Gaspronjeft"
29,87 Srbija
13,98 manjinski akcionari

Premijerka: Moguć je svaki scenario

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da ne očekuje u ovom trenutku da Srbija bude uključena u sankcije EU na naftu, dodajući da se svakog dana razgovara o situaciji s partnerima u "Gaspromu" o NIS.

Ona je kazala da ne isključuje ni scenario po kojem bi se napravio aranžman da NIS pređe u ruke azerbejdžanskog "Sokara", o čemu se spekulisalo, ali ni druge scenarije.

- Ne bih isključila nijedan scenario - rekla je Brnabićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (10)

Loading
Pita

14.04.2022 09:24

Srbija Poprdesku.

Odgovori 10 24
002211

14.04.2022 09:31

Vi ste, Srbi, poklonili NIS Rusima a ukrali od nas Vojvođana.

Odgovori 31 104
dejan

14.04.2022 10:35

@002211 - ti, kojem je deda dosao iz bosne , pravi si vojvođanin . pozdrav od Srbina iz N.S.

Odgovori 83 19
hm

14.04.2022 12:53

@dejan - @dejan u Vojvodinu su dolazili Srbi iz delova bih i hr posle II sv.rata tako da ne sme biti podela na ove i one Srbe!!! Ovaj "002211" nije Srbin pa baca otrovne komentare da se upoca neko kao ti.

Odgovori 65 10