VUČIĆ I PUTIN ODRŽALI TELEFONSKI RAZGOVOR: Energenti glavna tema - Srbija i Rusija nastaviće prijateljske odnose!

Autor:

Vesti

06.04.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojica predsednika pričala telefonom najviše o produžetku gasnog aranžmana koji ističe 31. maja.

VUČIĆ I PUTIN ODRŽALI TELEFONSKI RAZGOVOR:  Energenti glavna tema - Srbija i Rusija nastaviće prijateljske odnose!

Foto: printscreen/sputnik

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče telefonom s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, koji mu je čestitao na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i na veoma značajnom trijumfu SNS na parlamentarnim izborima. Glavna tema, međutim, bilo je snabdevanje naše zemlje ruskim gasom i uslovi novog gasnog aranžmana pošto aktuelni ističe 31. maja. 

ZAKLJUČAK SAVETA

Putin je, kako je saopšteno, poželeo predsedniku Vučiću sreću i uspeh na odgovornoj dužnosti šefa države i napredak Srbije u narednih pet godina, uz uverenje da će Srbija i Rusija sačuvati istinski prijateljske odnose. Predsednik Srbije je zahvalio na čestitkama i rekao da će Srbija nastaviti da vodi politiku evropskog puta, uz očuvanje iskrenih i tradicionalnih prijateljskih odnosa s Rusijom.

Imamo zalihe sve do leta

Republika

Foto: printscreen/TV Pink

Dušan Bajatović

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je nedavno podsetio da Srbija ima dovoljno gasa i da zbog ugovora koji imamo on sigurno neće poskupeti do 31. maja, a da će, što se tiče drugih energenata, država platiti razliku u ceni, a ostatak "Srbijagas".

Bajatović je naglasio i to da neće biti ugroženi ni građani ni privreda i naveo da je skladište u Banatskom Dvoru napunjeno, kao i da u njemu ima 120 miliona metara kubnih gasa u našem delu i 165 miliona u ruskom delu, te uz supstituciju mazuta, do leta sigurno ne bi trebalo da bude problema s gasom.

Dvojica predsednika analizirali su ekonomsku situaciju i bilateralne odnose u sferi energetike i trgovinske razmene, koja je u 2021. i u prva dva meseca 2022. zabeležila rast, što je dobar znak uspešne saradnje. Vučić je upoznao predsednika Putina s teškoćama s kojima se Srbija suočava prilikom uvoza sirove nafte i izrazio uverenje da će rukovodstva "Gaspromnjefta" i Srbije, kao i partneri iz EU, naći izlaz iz takve situacije.

Takođe, Vučić i Putin su konstatovali da dugogodišnji ugovor za gas, koji je imala Srbija, ističe 31. maja, te da je neophodno, u najkraćem vremenskom periodu, pokrenuti razgovore o ceni, količinama i drugim uslovima nabavke ovog, za Srbiju, važnog energenta.

Na kraju, Putin je informisao Vučića o događajima u Ukrajini i razlozima kojima se Rusija rukovodila za sprovođenje, kako je Putin rekao, operacije u Ukrajini, a predsednik Vučić se pozvao na, Putinu već dobro poznate, stavove Srbije i zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost, izrazivši nadu da će se sukob u Ukrajini okončati u najkraćem periodu.

Saopštenjem se oglasio i Kremlj, a u njemu je navedeno da je Putin čestitao Vučiću na ubedljivoj pobedi na predsedničkim izborima i da su se dvojica lidera dogovorila da nastave lične kontakte.

Kako se dodaje, Putin je, na zahtev Vučića, informisao srpskog predsednika o toku pregovora ruskih i ukrajinskih predstavnika.

VELIKI ZNAČAJ

Podsetimo, tokom susreta u Sočiju krajem prošle godine Vučić je izdejstvovao šestomesečni produžetak važećeg gasnog aranžmana, što je omogućilo da Srbija sve do kraja maja plaća gas po ceni od svega 270 dolara za 1.000 kubnih metara (tržišna cena trenutno varira između 1.200 i 1.600 dolara). Koliko to znači za našu privredu, ne treba ni govoriti. Tada je ruski predsednik obećao i da će naša zemlja imati najbolju moguću cenu i kada bude potpisan novi ugovor.

U međuvremenu, izdogađalo se svašta, cela planeta se trese zbog rata u Ukrajini i cene energenata su eksplodirale. Zato je jučerašnji razgovor Vučića i Putina posebno važan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (5)

Loading
Nina

07.04.2022 04:42

Prijateljske odnose zelimo sa svima i sve u interesu nase zemlje i gradjana

Isidora

07.04.2022 07:19

Srbija ima za cilj očuvanje svojih prijateljskih odnosa.

Хелена

07.04.2022 07:34

Бити у коректним односима са другим државама је политика која се већ 10 година успешно води.

zaklina

07.04.2022 08:32

Srbiji je cilj da sačuva prijateljske odnose i samo da ti odnosi budu jači!