AKO STANE GAS, STAJE I DRŽAVA: U NEMAČKOJ raste zabrinutost, industrija bi mogla da doživi krah!

Autor:

Svet

02.04.2022

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka privreda je u stanju uzbune iako još nije jasno da li je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da gas prodaje samo za rublje prazna pretnja.

AKO STANE GAS, STAJE I DRŽAVA: U NEMAČKOJ raste zabrinutost, industrija bi mogla da doživi krah!

Foto: pixabay.com

I kratkotrajni prekid snabdevanja ruskim energentima može da bude poguban. Privrednici u Nemačkoj ozbiljno brinu da zemlja može da zapadne u duboku krizu, ako Moskva obustavi isporuke, ili ako Zapad uvede embargo na uvoz ruskih energenata.

Šef hemijske kompanije BASF Martin Brudermiler upozorio je na nezapamćene štete za privredu u slučaju obustave uvoza ili dužeg prekida isporuke ruskog gasa i nafte.

- To za nemačku ekonomiju može da bude najteža kriza od kraja Drugog svetskog rata - rekao je Brudermiler.

I stručnjak za građevinarstvo i energetiku Lamia Mesari-Berker, savetnica nemačke vlade, upozorava na posledice.

Republika

Foto: Rupli TV

Ekonomski rat Vladimira Putina i Zapada se ne stišava

- Zaustavljanje bazične industrije može da izazove nezaustavljivi domino efekat i šteta bi teško mogla da se popravi - rekla je Mesari-Bekerova za dpa.

Šef kompanije Simens enerdži Kristijan Bruh izjavio je za dnevnik Handelsblat da će i kratkotrajni bojkot ruskih energenata nositi negativne posledice za Nemačku, veće od efekta na Rusiju.

Za neke sektore je, kako je rekao, snabdevanje gasom od životne važnosti.

- Uzmite samo industriju stakla. Kada se mašine jednom ohlade, gotove su. - rekao je Bruh.

Nemačko ministarstvo privrede u sredu je proglasilo rano upozorenje na vanrednu situaciju sa gasom, što je prvi od tri stepena vanredne situacije. Rano upozorenje je mera predostrožnosti i vlada je apelovala na potrošače i preduzeća da štede gas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Očajno pero

02.04.2022 14:13

Ma ne, čini vam se!! Samo vi najajte za Ukrajince i naciste (doduše vaša fela pa su vam bliski) i očekujte da će Putun da se sažali na vas. Putin ono što je potpisao mora da stavi na snagu ili da šodnese ostavku. To vam je kao kod mafije, ako kum kaže ima da nema tog tog pa bioon i njegov rođeni brat, njega neće biti. Bolje vam je da se smirite i vi i Amerikanci da vas Kolumbo nebi ponovo tražio.