NBS O RADU U 2017: Ostvarili smo cilj - ZAUZDALI SMO INFLACIJU

Autor: Tanjug

Vesti

29.12.2017

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I u protekloj godini, NBS je ispunila svoj osnovni cilj - inflacija u Srbiji je već petu godinu zaredom niska i stabilna, saopštila je NBS

RepublikaFoto: wikimedia.org/Lumen roma
Foto: Ilustracija

U centralnoj banci podsećaju da je za 2017. inflacioni cilj snižen. Umesto u rasponu od 2,5 odsto do 5,5 odsto, cilj je bio u rasponu od 1,5 odsto do 4,5 odsto.

- Tokom cele godine inflacija se kretala u granicama ovog novog, nižeg cilja, uz usidrena inflaciona očekivanja - ističu u NBS, napominjući da je u ovogodišnjem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Srbija po ostvarenoj inflaciji zadržala prvu poziciju, koju deli sa 35 zemalja.

U centralnoj banci navode da je, i pored neizvesnosti koje su dolazile iz međunarodnog okruženja, očuvana relativna stabilnost kursa dinara.

- Tokom godine, dinar je jačao, kao rezultat znatno boljih makroekonomskih prilika u Srbiji i perspektiva domaće ekonomije: visokog priliva investicija i nastavka dinamičnog izvoza, kao i nešto većeg priliva deviza - zaključuju u NBS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading