DANAS KREĆE PRIJAVA ZA PRVIH 16.000 DINARA! ONI imaju pravo NA POMOĆ!

Autor: Republika

Vesti

01.03.2021

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas počinje prijava firmi za državnu pomoć u visini od tri puta po pola minimalne zarade, koju će dobiti 1.505.093 radnika u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

- Prema računici ministarstva finansija, upravo toliko zaposlenih može da računa na novac iz trećeg ekonomskog paketa podrške privredi, a prva uplata polovine "minimalca" sledi 8. aprila - naveo je ministar Siniša Mali.

Zatim će u sličnim terminima stizati po pola minimalne zarade i u maju i junu.

Ova podrška praktično "pokriva" zarade za mart, april i maj, a firme će ukupno, po svakom radniku, dobiti oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po oko 16.000, što je polovina minimalne plate u Srbiji.

Uslovi će biti isti kao i ranije, u prva dva paketa ekonomskih mera, što znači da će pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici, u prevodu oni koji ne rade na crno. Pravo na minimalac nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci, radnici po ugovoru o delu...

Takođe, jedan od glavnih uslova za dobijanje državne pomoći je da firme u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika.

Ovom merom nisu obuhvaćene banke i finansijske institucije.

- Skoro milion i po zaposlenih tri meseca će dobijati po 50 odsto minimalne zarade. Takođe, jedan pun minimalac je za najugroženije, sektor turizma, ugostiteljstvo, rent-a-kar agencije, turističke vodiče - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Prijava za tri isplate po 50 odsto minimalca je, kaže ministar, jednostavna putem formulara na sajtu Poreske uprave.

Mali je rekao da je trećim paketom mera podrške predviđena i pomoć autoprevoznicima od 600 evra po autobusu, kao i pomoć hotelijerima, a naveo je da je predsednik Aleksandar Vučić najavio i posebnu pomoć za naše sugrađane na KiM.

Dodatna pomoć za turizam i prevoznike

Novim paketom predviđena je posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, pa će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara po radniku.

Još jednu sektorsku pomoć dobiće autoprevoznici, a ona podrazumeva 600 evra po autobusu tokom šest meseci.

Pored toga, postojeća garantna šema biće proširena za 500 miliona evra, a planirano je da se obezbedi još 500 miliona evra za novu garantnu šemu koja će predviđati manje uslove i biće dostupnija preduzećima.

Podsetimo, država je privredu u okviru prvog i drugog ekonomskog paketa pomoći, prošle godine, podržala sa ukupno tri mesečna minimalca i dva puta po 60 odsto iznosa minimalne zarade.

Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi u junu, a treći u julu. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac. U okviru drugog paketa mera, radnicima je u avgustu i septembru isplaćeno po 60 odsto minimalne zarade, odnosno ukupno po 36.000 dinara.

Sada je poznato i kada će početi prijava građana za direktnu novčanu pomoć iz trećeg paketa mera, koja bi trebalo da bude isplaćena u maju i novembru.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading