POMOĆ I ZA GRAĐANE I ZA PREDUZEĆA! Brnabić i Mali o novom paketu podrške! Evo koliko će ko dobiti!

Autor: Republika

Vesti

11.02.2021

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas će sve biti poznato!

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali detaljno će danas u 18 h predstaviti novi ekonomski paket mera pomoći za građane i privredu, a koji je, kao i prethodna dva, usmeren na očuvanje radnih mesta i smanjenje negativnih posledica krize izazvane pandemijom, piše Blic.

Kako je ranije rečeno, novi paket vredan je 2,5 milijardi evra.

Poznato je i da će državnu pomoć u visini jednog i po minimalca, koji će se isplaćivati tri meseca, pored mikro, malih i srednjih preduzeća dobiti i velika preduzeća koja zapošljavaju više od 500 ljudi.

Ova podrška "pokriva" mart, april i maj. Isplata počinje u aprilu za mart, i nastavlja se u naredna dva meseca. Ukupno će po svakom radniku dobiti po oko 48.000 dinara, odnosno tri puta po oko 16.000.

Novim paketom predviđena je i posebna sektorska pomoć koju će dobiti turistički radnici, turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči u iznosu još jednog celog minimalca, te će oni, za razliku od ostalih, dobiti ukupno oko 80.000 dinara po radniku.

Penzionerima po 110 evra, ostalima po 7.000 dinara

U okviru podrške građanima za sve punoletne građane, "prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru", dok će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra u septembru. Praktično će penzionerima biti isplaćeno ukupno 110 evra.

Prijavljivanje počinje u aprilu, a ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati, a procedura će biti ista kao i prošle godine kada je država davala po 100 evra.

To je bila molba predsednika Aleksandra Vučića da ta grupa privrede dobije posebnu pomoć jer je najviše pogođena pandemijom.

Još jednu sektorsku pomoć dobiće autoprevoznici, a ona podrazumeva 600 evra po autobusu tokom šest meseci.

 
Pored toga, postojeća garantna šema biće proširena za 500 miliona evra, a planirano je da se obezbedi još 500 miliona evra za novu garantnu šemu koja će predviđati manje uslove i biće dostupnija preduzećima.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading