Mali: Danas leže minimalac za 1.050.000 radnika, izbegli smo najcrnji scenario

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.06.2020

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je jutros u 7 sati počela isplata drugog dela minimalca, ukupno 31 milijarde dinara, na račune 235.000 preduzeća i privrednih subjekata, koji zapošaljavaju 1.050.000 radnika.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Siniša Mali

- Danas će leći minimalac za taj broj radnika. To je drugi minimalac koji isplaćujemo u okviru velikog paketa ekonomskih mera - rekao je Mali za RTS i dodao da će još jedna minimalna zarada biti isplaćena početkom jula.

On je naveo da se ceo paket od 5,1 milijarde evra primenjuje na pravi način, da preduzeća koriste mogućnost da ne plaćaju poreze i doprinose na zarade, da se daju krediti za likvidnost i obrtna sredstva.

- Izbegli smo najcrnji scenario koji je pogodio veliki broj zemalja u svetu, u SAD, Evropi, nezaposlenost, zatvorene fabrike. Sveobuhvatnim i jasnim merama podrške našoj privredi izbegli smo taj scenario i zato sa optimizmom očekujemo kraj godine i s pravom kažemo da hoćemo da budemo najuspešnija ekonomija ove godine i da imamo najveći rast BDP u Evropi - rekao je Mali.

On je rekao da se novac automatski prebacuje na račune preduzehca i da oni već danas mogu da isplaćuju zaposlene.

- Svi kažu da je ova pomoć spasila privatna preduzeća. Sa odlaganjem plaćanja poreza i doprinosa na zarade, sa isplatom minimalne zarade, ti ljudi nisu ostali bez posla, to nam je najvažnije - rekao je Mali.

Govoreći o pomoći od 100 evra, on je rekao da se do jutros u osam sati 4.280.000 građana prijavilo.

- Ako na to dodate penzionere i one koji primaju novčano socijalnu pomoć, koji automatski dobijaju novac, za ovaj vid pomoći se prijavilo 6,2 miliona građana - rekao je Mali.

To, kaže, pokazuje koliko je ta mera bila opravdana.

- Za nas je bilo važno da pokažemo koliko je država jaka, da ima novca i da prenesemo jednu dozu optimizma na građane - rekao je Mali.

Dodao je da je država ispunila svoje obećanje, podsetivši da su se tokom ranijih kriza davala razna velika obećanja, koja nisu ispunjena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
JovicaBabic84

04.06.2020 17:27

Vlada Srbije zaista brine za sve gradjanje. Hvala im na svemu.

Zoi

04.06.2020 19:06

Vlada brine za sve.