HARAČ! Usred korone NOVI UDAR NA NOVČANIKE

Autor:

Vesti

22.12.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eurobanka i Kredi agrikol već poslali obaveštenja klijentima, ostali znaju da će poskupeti, ali ne i koliko.

Banka (Ilustracija)

Usred korone, kad im vreme nije, banke u Srbiji rešile su da podignu cene naknada i tarifa koje naplaćuju za razne usluge. Tu se, pre svega, misli na stavke poput takozvanog mesečnog održavanja računa (šta god to značilo), podizanje novca na bankomatima drugih banaka, SMS obaveštenja, slanje opomena za kašnjenje i slično.

O ovim poskupljenjima, koja će u većini banaka početi da važe od 15. februara ili 1. marta, prethodnih dana klijenti su obaveštavani putem mejlova i SMS poruka. Ovaj tajming odnosi se na činjenicu da su prema Zakonu o platnom prometu banke dužne da klijente dva meseca ranije obaveste o svim promenama tarifa.

Poskupljenje 70 odsto

Neka vrsta bezobrazluka je to što će sa 300 na čak 500 dinara u Eurobanci poskupeti zamena kartice koja je izgubljena ili oštećena. Bezmalo 70 odsto u godini kada je inflacija u Srbiji gotovo na nuli.

Na sva pitanja, koju god banku da pitate, odgovoriće da su njihove naknade i tarife među najnižima na tržištu.

Među onima koji su dobili ovakva obaveštenja jesu klijenti Eurobanke, Kredi agrikola i još nekih banaka.

Iz Narodne banke Srbije objasnili su da korisnik platnih usluga nije dužan da prihvati povećanje naknada za platne usluge koje banka pruža i može raskinuti okvirni ugovor s bankom bez plaćanja naknade i drugih troškova. S druge strane, teško je poverovati da će se neko zbog ovakvih stvari odlučiti da napusti svoju banku i to je, u krajnjoj liniji, karta na koju bankari i igraju.

Neke od naknada

1. Održavanje računa

2. SMS obaveštenja

3. Upit stanja na bankomatu kreditnom karticom

4. Izdavanje čekova (po svakom čeku)

5. Ležarina za neiskorišćene čekove

6. Štampanje izvoda po tekućem računu

Kako je za Srpski telegraf objasnio jedan bankar, moleći, naravno, da mu ne otkrivamo ime, ovo je, u stvari, način da banke nadoknade gubitke koje će neminovno imati do kraja pandemije koronavirusa.

- Kad presuši na jednoj strani, a setimo se da su bila i dva moratorijuma tokom kojih većina ljudi nije plaćala kredite, mora se zagrabiti na drugoj strani. To je prosta logika otkako postoji bankarstvo i tu srpske banke nisu izuzetak. Isto se ponašaju i banke širom sveta. Druga je stvar što iz ugla klijenta nema logičnog opravdanja za poskupljenje - objašnjava naš sagovornik.

26 BANAKA TRENUTNO POSLUJE U SRBIJI

Što se tiče novih cena, vođenje platnog računa (ponovićemo, ma šta to podrazumevalo) u Eurobanci je 160 dinara do 1. marta. Nakon tog datuma klijenti te banke plaćaće za ovu stavku 190 dinara mesečno. Za SMS obaveštenja tokom meseca će, umesto 70, biti potrebno 100 dinara i tako dalje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading