KAKO DA NAPLATE ŠTETE U INOSTRANSTVU? Evo nekoliko saveta u slučaju nezgode van Srbije

Autor:

Vesti

15.06.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od policije treba zatražiti i potvrdu o oštećenju vozila, koja možda zatreba prilikom povratka u Srbiju, odnosno izlaska iz države u kojoj se nezgoda dogodila. Potvrda se može dobiti i na osnovu Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi u najbližoj policijskoj stanici.

RepublikaFoto: youtube.com/Nezavisne dnevne novine Informer
Foto: Ilustracija

- Evropski izveštaj se popunjava ako nema uslova da policija izađe na mesto nezgode, ako nema povređenih ili ako je obostrana procena učesnika da je u pitanju manja materijalna šteta.

Kod popunjavanja treba obratiti pažnju na deo koji se tiče okolnosti nastanka nezgode i preciznost podataka koji unosi druga strana - registarske oznake, broj polise AO i naziv osiguravajućeg društva kod kojeg je to vozilo osigurano, poručuju iz UOS i podsećaju da treba i fotografisati mesto nezgode.

Insistirajte da policija izađe na mesto nezgode i sastavi zapisnik

Iz udruženja savetuju i da se zapisnik o šteti na vozilu uradi u državi u kojoj je došlo do sudara u ovlašćenoj agenciji ili u osiguravajućem društvu. Zapisnik može biti izrađen i u Srbiji, uz napomenu da tada postoji mogućnost osporavanja štete u određenoj meri od strane društva koje je krajnji platilac. Ako ima povređenih, napominju u UOS, medicinsku dokumentaciju treba pribaviti u što kraćem roku u najbližoj medicinskoj ustanovi.

Pozivanje policije je obavezno ako ima povređenih ili je u pitanju veća materijalna šteta

Zahtev za naknadu štete podnosi se osiguravaču vozila koje je izazvalo sudar, direktno u posećenoj državi ili iz Srbije, lično ili preko posrednika. Uz zahtev treba predati što više dokumentacije koja prati nezgodu: policijski ili Evropski izveštaj o nezgodi, zapisnik o šteti na vozilu, račune o popravci ili šlepanju, medicinsku dokumentaciju, kopije dokumenata štetnika... Ako je nezgodu u jednoj zemlji prouzrokovalo vozilo iz treće države, zahtev se može podneti i Birou zelene karte države u kojoj je nastala nezgoda. Kontakti svih biroa, članica Sistema zelene karte, mogu se naći na www.cobx.org.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading