IZBORI ZA BOLJE USLOVE STUDENATA ILI ZA BOGAĆENJE POJEDINACA: Ko zarađuje od putovanja i kongresa na Medicinskom fakultetu?

Autor:

Vesti

14.04.2024

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenemansko trošenje sredstava i zloupotreba imena Medicinskog fakulteta i Studenskog parlamenta, kako se čini sada, za cilj ima samo jedno dobrobit isključivo jedne studentske organizacije - Medicinskog kruga i pojedinaca.

IZBORI ZA BOLJE USLOVE STUDENATA ILI ZA BOGAĆENJE POJEDINACA: Ko zarađuje od putovanja i kongresa na Medicinskom fakultetu?

Foto: printscreen/Google Maps

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu se održavaju izbori za članove Studentskog parlamenta. Jedna od studentskih organizacija, kako svedoče članovi Studentskog parlamenta, ima finansijske propuste, kao i malverzacije koje loše utiču na studente ovog fakulteta.

Nenamensko trošenje sredstava i zloupotreba imena Medicinskog fakulteta i Studenskog parlamenta, kako se čini sada, za cilj ima samo jedno dobrobit isključivo jedne studentske organizacije - Medicinskog kruga i pojedinaca.

Kongres - Mediate, koga je dva puta organizovala ova studentska organizacija u studentskom odmaralištu "Palić" prošle godine na jesen i u februaru ove godine dobar je primer ovakve prakse.

Ovaj kongres promovisan je na sajtu fakulteta i na zvaničnim nalozima Studentskog parlamenta kao kongres svih studenata iako je u njegovoj organizaciji učestvovala isključivo organizacija Medicinski krug.

Organizacija ovih seminara se organizuju uz podrsku Medicinskog fakulteta i studentskog parlamenta ovog fakulteta.

Organizatori su naplaćivali abnormalne cene za kotizaciju za učešće na kongresu u visini od 9.000 dinara za prevoz i smeštaj, a 1.200 dinara za pristup zabavnim večerima (žurkama). Znajući da je ekonomska cena (koja se odobrava studentima) smeštaja za budžetske studente na bazi punog pansiona u studentskim odmaralištima 811 din po noćenju (kongres je imao 3 noćenja dakle 2.433 din), a da je cena povratne karte do Subotice redovnim prevozim najvise 2.800 din što je ukupno 5.233 din, vidimo jasan raskorak u ceni kotizacije i realnoj ceni.

Da li je tu neko sa pozicije studentskog predstavnika i koristeći ime Medicinskog fakulteta hteo da zaradi na studentima? Verovatno jeste.

Sličnih nedoumica je bilo i u vezi organizacije prošlogodišnjeg kongresa biomedicinskih nauka na Kopaoniku.

Pored sredstava koje se dobijaju od kotizacija ovaj kao i svaki prosli kongres imao veliki broj sponzora medju najvecim farmaceutskim kucama kao sto su: Roche, Pfizer, Heliant, Salevo, AstraZeneca, Medigroup, Johnson&Johnson…

Ali ono što je činjenica i što se uvidom u finansijski izveštaj organizacije Medicinski krug objavljen na sajtu APR-a vidi da je prihod ove organizacije u 2023 bio ukupno 971 000 dinara (na osnovu Instagram profila lako je zaključiti da je kongres bio jedini sponzorisani događaj).

Sve kotizacije se placaju iskljucivo studentskim predstavnicima "na ruke" bez izdavanja računa, zato i ne postoje finansijski izveštaji, što je ozbiljan finansijski prekršaj i stvara mogućnost malverzacija i stvaranje crnih fondova. Naime, zbog toga su prošle godine dolazili pravosnažni organi i razgovarali sa studentima.

Studenti koji obavljaju najviše funkcije u studentskom parlamentu ujedno obavljaju i najviše funkcije u studentskoj organizaciji Medicinski krug.

Obrazac kako ova organizacija zarađuje na studentima:

Fakultet na zahtev studentskih predstavnika opredeli novac studentskom parlamentu, nakon toga studentski parlament taj kongres promoviše kao isključivo aktivnost jedne organizacije, pa organizacija na osnovu toga naplaćuje kotizacije od studenata i uzima novac sponzora čime se ostvaruje finansijska dobit za organizaciju i fizička lica koja je vode (ujedno su to studentski predstavnici na početku obrasca) - sve ovo predstavlja kršenje člana 359. Krivičnog zakonika - zloupotreba službenog položaja, kao i mnoge odredbe Statuta fakulteta koje garantuju jednaku zastupljenost i sprečavaju diskriminaciju ostalih studenata koji nisu članovi ove organizacije.

U svemu ovome su bili uključeni predstavnici parlamenta medicinskog fakulteta i farmaceutskog fakulteta F.M, A.O, A.Đ i L.M. (imena poznata redakciji).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Student

14.04.2024 22:32

Veoma cudno kako se ova kvazi novinarka ovako zdusno brine o studentskim konferencijama koje se godinama odrzavaju na svim fakultetima, a nije se zapitala kako je, na primer, finansijer ovakvog javnog blacenja, gospodjica Margareta Smiljanic zgrnula preko 200 000 evra preko skonusa, izmisljajuci akcije, pravljenjem raznih studentijada i ostalih malverzacija, zajedno sa svojim vernim psom Miroslavom Desicem sa marketinskom firmom koja javno napada nepodobne skonusu i prevarantima u istoj. Margaretia Smiljajic - predstavnik studenata vec 10 godina, a nije uspela da zavrsi ni prvu godinu na fpn-u, kupila kola i stan od studenata, a vi blatite buduce doktore, tragikomicno i u najmanju ruku sramno. Kakav portal takvi i finansijeri - blato i olos.

Sale

14.04.2024 23:49

@Student - To sto je neko buduci lekar apsolutno ne znaci da je dobar i posten covek, a za ove inicijale i imena koja stoje iza njih apsolutno svi znamo da su najgori studenti koji se toga cak nisu ni stideli vec su imali za cilj da sto duze budu u statusu studenata bas da bi mogli da kradu preko studentskih organizacija!!! Sramno je sta se desava na fakultetima gde se obrazuju ljudi koji ce obavljati najodgovornihe poslove, gde su dekani??? Ali znamo da i dekani imaju svoje miljenike nazalost…. Pogodite ko su…