ČETIRI OPCIJE ZA BEOGRADSKE IZBORE! Samo jedna stvar je sigurna - ROK JE DO PONOĆI!

Autor:

Vesti

03.04.2024

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vanredni beogradski izbori raspisani su na jesen

ČETIRI OPCIJE ZA BEOGRADSKE IZBORE! Samo jedna stvar je sigurna - ROK JE DO PONOĆI!

Foto: Shutterstock

Jedino što je za sada potpuno sigurno u vezi sa beogradskim izborima jeste da će danas biti doneta konačna odluka o njihovom raspisivanju kako bi se održali 2. juna. Međutim, postoji mogućnost da se, ako do toga ne dođe, posegne za rešenjem koje nije često korišćeno - donošenjem "leks specialisa" koji bi mogao da razreši ovu konkretnu situaciju. U ovoj "izbornoj jednačini", jedan od faktora je opozicija koja insistira na ispunjavanju preporuka ODIHR kako bi izbori bili održani, ali se takođe pominje i mogućnost bojkota ako se to ne desi. Sve u svemu, ima mnogo pitanja, a za sada malo odgovora.

Od prošle jeseni, kada su raspisani vanredni beogradski izbori, pa sve do danas, neizvesnost oko toga ko će formirati vlast u prestonici nije prestala. Glavni razlog za to je što nijedna politička stranka nije uspela da osvoji većinu koja je potrebna za formiranje vlasti. Svi detalji o tome šta se dešavalo, ko je s kim razgovarao, ko je koga hteo da podrži a ko ne, su već poznati javnosti. Jedina nepoznanica koja ostaje jeste kada će se ponovo održati izbori u glavnom gradu.

Pred nama su 4 opcije:

1. Novi izbori u Beogradu

Novi beogradski izbori biće održani 2. juna, ukoliko se striktno poštuju propisi. Danas je poslednji dan za raspisivanje beogradskih izbora, kako bi se poštovali zakonski rokovi.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, izjavio je za "Blic" da u tom slučaju praktično ne postoji zakonska mogućnost za bilo kakve izmene u modalitetima izbora.

- Ako se danas raspišu novi beogradski izbori za 2. jun ne postoji zakonska mogućnost da se pomere, na primer, za 9. jun i spoje sa ostalim lokalnim izborima - ocenjuje Klačar.

2. "Leks specijalis" i odlaganje izbora

U slučaju da se danas ne raspišu beogradski izbori za 2. jun, jedino rešenje preostaje "leks specijalis". Klačar smatra da se do njega može doći samo u slučaju kompromisnog rešenja.

- Razgovor vlasti i opozicije u ponedeljak pokazao je da postoji prostor za kompromis nakon kojeg se ni vlast ni opozicija neće osećati kao apsolutni pobednik ili apsolutni gubitnik. Da bi došlo do kompromisa potrebna su kreativna rešenja i neka vrsta popuštanja i jedne i druge strane - ocenjuje Klačar.

3. I raspisivanje izbora i "leks specijalis"

Postoji i treća mogućnost kao "srednje rešenje", a to je da budu i raspisani beogradski izbori za 2. jun, ali i donet "leks specijalis". Na to ukazuje Zoran Alimpić, član Gradske izborne komisije (GIK).

- Može da se dogodi da Ana Brnabić kao predsednica parlamenta danas raspiše beogradske izbore za 2. jun kako bi ispoštovala zakonski rok, ali da u narednom periodu zaseda Narodna skupština i donese "leks specijalis" u kome se, recimo, kaže da izbori jesu raspisani za 2. jun, ali se odlažu za neki drugi datum zbog rastućih tenzija u društvu - objašnjava Alimpić.

4. Da opozicija bojkotuje izbore

U slučaju da novi beogradski izbori budu raspisani za 2. jun postavlja se pitanje da li će opozicija izaći na te izbore ili će ih bojkotovati, pošto su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" prethodnih nedelja sve glasnije govorili o bojkotu.

Inače, većina stranaka opozicije okupljenih u koaliciju "Srbija protiv nasilja" je za bojkot ponovljenih beogradskih izbora 2. juna, dok Nova DSS ima nešto blaži stav.

Boban Stojanović, politikolog, smatra da u ovom momentu treba da procene "šta će više da im ubije birače - bojkot ili izlazak na izbore na kojima će izgubiti“.

- Moj savet opoziciji je da što pre donese odluku o beogradskim izborima pa da se dva meseca šalje jedna ista poruka, a ne mesec dana bojkot, a mesec dana sasvim drugačija - kazao je Stojanović.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Vasa

03.04.2024 07:48

Idemo napred sve brže nesmemo da stanemo sada

mile

03.04.2024 07:53

Што се тиче самих препорука власт као и увек излази у сусрет опозицији.

Keti

03.04.2024 07:53

Vucic sve sprovodi po zakonu, tako da ce i izbori biti u zakonskom roku

mare

03.04.2024 07:54

Vlast je spremna da prihvati gotovo sve preporuke ODIHR-a ali opoziciji i to nije dovoljno.