KOJI SU NAJPOPULARNIJI FAKULTETI U SRBIJI? Ovo je 7 najtraženijih ustanova akademskog obrazovanja u Srbiji! Objavljene i cene školarina!

Autor:

Vesti

07.04.2024

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki studenti se pripremaju da izađu na više prijemnih ispita.

KOJI SU NAJPOPULARNIJI FAKULTETI U SRBIJI? Ovo je 7 najtraženijih ustanova akademskog obrazovanja u Srbiji! Objavljene i cene školarina!

Foto: Shutterstock

Sa početkom juna, pristupni ispiti na fakultetima su sve bliži, a srednjoškolci već mesecima unazad pohađaju pripremnu nastavu kako bi se što bolje pripremili za ovaj važan korak u svom obrazovanju. Neki od njih čak razmišljaju o polaganju prijemnog ispita na dva fakulteta, kao sigurnosnu meru u slučaju velike konkurencije na prvom izboru.

U narednim redovima, predstavljamo najpopularnije fakultete među srpskim srednjoškolcima, kao i detalje o pripremnoj nastavi, predmetima za prijemni ispit i školarinama.


Fakultet bezbednosti 

Fakultet bezbednosti, smešten na Vračaru, godinama unazad predstavlja jedan od najtraženijih fakulteta među srednjoškolcima. Pored opšteg uspeha iz srednje škole, rezultati prijemnog ispita igraju ključnu ulogu pri upisu na ovaj fakultet. Pripremna nastava, koja se organizuje i sprovodi na daljinu, obuhvata predmete poput sociologije, ekologije i psihologije. Cena pripremne nastave zavisi od broja predmeta koje kandidat želi da pohađa, krećući se od 5.900 dinara za jedan predmet, do 17.700 dinara za sva tri predmeta.

Foto: printscreen/Google Earth

Fakultet bezbednosti

Farmaceutski fakultet


Studiranje farmacije privlači veliku pažnju srednjoškolaca, a pripremna nastava za prijemni ispit obuhvata predmete poput hemije, matematike i biologije. Prijemni ispit se sastoji od testova iz hemije (organske i neorganske) kao obaveznog predmeta, uz mogućnost izbora između matematike i biologije. Školarina na farmaceutskom fakultetu iznosi 145.000 dinara, a prijemni ispit zakazan je za 25. jun.

Foto: printscreen/Google Earth

Farmaceutski fakultet

Fakultet političkih nauka 

Fakultet političkih nauka planira da primi 500 studenata u školskoj 2024/2025. godini, sa velikim interesovanjem srednjoškolaca za studijske programe politikologije, međunarodnih studija, novinarstva i socijalne politike. Pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita organizuje se u dva ciklusa, u martu i junu, a prijemni ispit obuhvata testove znanja iz istorije, sociologije i opšte informisanosti. Školarina za studiranje na Fakultetu političkih nauka iznosi 100.000 dinara za smer politikologije, dok je za međunarodne studije i novinarstvo 10.000 dinara više.

Foto: Telegraf/N. MANDIĆ

Fakultet političkih nauka

Poljoprivredni fakultet 


Poljoprivredni fakultet se ističe kao jedan od retkih fakulteta koji organizuje besplatnu onlajn pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita. Nastava obuhvata predmete poput sociologije, biologije, hemije, matematike i fizike, a prijemni ispit se sastoji od 20 pitanja iz jednog od pet predmeta, sa maksimalno 60 bodova. Školarina na Poljoprivrednom fakultetu iznosi 90.000 dinara i omogućeno je plaćanje u nekoliko mesečnih rata.

Foto: printscreen/Google Earth

Poljoprivredni fakultet

Fakultet primenjenih umetnosti 

Fakultet primenjenih umetnosti omogućava srednjoškolcima besplatnu pripremu za polaganje prijemnog ispita, uz organizovane pripreme i konsultacije sa predavačima. Prijemni ispit se razlikuje u zavisnosti od odabranog smera, te kandidati polažu testove iz različitih oblasti, poput scenografije, fotografije, tekstila, dizajna, animacije, grafike i knjige. Školarina za studiranje na Fakultetu primenjenih umetnosti iznosi 204.000 dinara, uz mogućnost plaćanja u 12 mesečnih rata.

Foto: printscreen/Google Earth

Fakultet primenjenih umetnosti

Fakultet organizacionih nauka (FON)

Fakultet organizacionih nauka, koji se ističe kao najomiljeniji među srednjoškolcima, organizuje pripremnu nastavu iz matematike za polaganje prijemnog ispita. Prijemni ispit obuhvata test iz matematike ili test iz matematike uz test opšte informisanosti. Školarina za studiranje na FON-u iznosi 159.000 dinara, uz mogućnost plaćanja u celosti ili na pet mesečnih rata.

Foto: printscreen/Google Earth

Fakultet organizacionih nauka

Elektrotehnički fakultet (ETF) 

Na Elektrotehničkom fakultetu, pripremna nastava se organizuje onlajn i zahteva dolazak na predavanja. Prijemni ispit obuhvata testove iz matematike ili fizike, a školarina zavisi od smera, krećući se od 126.000 dinara za studije elektrotehnike i računarstva, do 282.000 dinara za softversko inženjerstvo.

Foto: printscreen/Google Earth

Elektrotehnički fakultet

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading