JUČE JE STIGLO PROLEĆE, A KADA PRELAZIMO NA "LETNJI REŽIM" RAČUNANJA VREMENA? Evo za koliko dana vraćamo sat unazad!

Autor:

Vesti

21.03.2024

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj sistem pomeranja kazaljki zahvaljujemo novozelandskom entomologu Georgeu Vernonu Hudsonu, koji je 1895. predložio pomeranje sata dva sata unapred tokom leta kako bi se iskoristilo više dnevnog svetla.

JUČE JE STIGLO PROLEĆE, A KADA PRELAZIMO NA "LETNJI REŽIM" RAČUNANJA VREMENA? Evo za koliko dana vraćamo sat unazad!

Foto: shutterstock

Juče je na severnoj hemisferi počelo proleće, dok su stanovnici južne Zemljine polulopte dočekali jesen. Ovaj prelazak obeležava se ravnodnevicom, kada Sunce izlazi u 05:40 i zalazi u 17:50, čime obdanica traje 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta. Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" ističe da obdanica i noć nisu jednake dužine zbog prividnog uzdizanja Sunca iznad horizonta usled Zemljine atmosfere.

Pomeranje sata i uticaj Georgea Vernona Hudsona

Prvi dan proleća podseća nas na nadolazeće "pomeranje sata" koje će nam doneti duže sate sunčeve svetlosti. Ovaj sistem pomeranja kazaljki zahvaljujemo novozelandskom entomologu Georgeu Vernonu Hudsonu, koji je 1895. predložio pomeranje sata dva sata unapred tokom leta kako bi se iskoristilo više dnevnog svetla.

Početak letnjeg računanja vremena

Letnje računanje vremena ove godine počinje 30. marta, a zvanično će stupiti na snagu 31. marta. To znači da ćemo pomeriti časovnike sa dva sata ujutro na tri, što će omogućiti duže dnevno svetlo i više vremena za uživanje. Kada je reč o zimskom računanju vremena, vraćamo mu se 27. oktobra.

VREME DANAS

Promenljivo oblačno, mestimično s kišom i pljuskovima. Više padavina posle podne, naročito na jugu i jugoistoku Srbije. Uveče u većem delu zemlje prestanak padavina. Temperatura će biti prijatna, ujutru od 4 stpena, tokom dana do 20 stepeni. U Beogradu je sredinom dana moguća kratkotrajna kiša. Temperatura oko 18 stepeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading