SPAVAĆEMO SAT KRAĆE: Evo kada se pomeraju kazaljke na satu i kako da se pripremite za ovu promenu

Autor:

Vesti

29.02.2024

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci ističu da jutarnja svetlost igra ključnu ulogu u regulisanju našeg ciklusa spavanja.

SPAVAĆEMO SAT KRAĆE: Evo kada se pomeraju kazaljke na satu i kako da se pripremite za ovu promenu

Foto: Shutestock

Svake godine, poslednjeg vikenda u martu, Srbija prelazi na letnje računanje vremena. Ovaj proces podrazumeva pomeranje kazaljki sa 2 sata ujutru na 3 sata ujutru. Kako ovo pomeranje utiče na san i šta stručnjaci preporučuju kako bismo se lakše prilagodili novoj promeni?

Uticaj pomeranja sata na san

Gubitak sata sna može imati negativne efekte na zdravlje i performanse tokom dana, upozoravaju stručnjaci. Dr Philip Alapat, docent medicine spavanja, ističe da nedostatak sna može biti povezan sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput moždanog ili srčanog udara.

Uloga svetlosti i hormona

Stručnjaci ističu da jutarnja svetlost igra ključnu ulogu u regulisanju našeg ciklusa spavanja. Kada svetlost ulazi u naše oči, to je signal mozgu da smanji proizvodnju melatonina, hormona koji nas uspavljuje. Pomeranje kazaljki može poremetiti ovaj prirodni proces i stvoriti "domino efekat pospanosti".

Kako se prilagoditi promeni

Da bismo lakše podneli pomeranje sata, doktorka Sue Pekok preporučuje postepeno prilagođavanje rasporeda spavanja odlaskom u krevet i buđenjem od 10 do 15 minuta ranije svaki dan. Takođe, važno je održavati doslednu rutinu spavanja, izbegavati kofein i alkohol pre spavanja, te se baviti praksama opuštanja kako bismo smirili telo i um pre odlaska na spavanje.


Iako pomeranje sata može remetiti našu normalnu rutinu spavanja, pravilna priprema i prilagođavanje mogu pomoći da se lakše nosimo sa ovom promenom. Redovno odlazak na spavanje i buđenje, kao i održavanje zdravih navika spavanja, mogu biti od ključnog značaja za očuvanje kvaliteta sna i opšteg zdravlja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading