EVO KADA POMERAMO KAZALJKE NA SATU: Letnje računanje vremena kreće od ovog datuma!

Autor:

Vesti

28.02.2024

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomeranje sata i istorija.

EVO KADA POMERAMO KAZALJKE NA SATU: Letnje računanje vremena kreće od ovog datuma!

Foto: Shuterstock,

Pomeranje sata, praksa koja je i dalje aktuelna iako nije usaglašena širom Evrope, datira još iz 1916. godine kada su je prvi uveli Nemci. Ideja da se kazaljke sata pomeraju kako bi se iskoristila više dnevne svetlosti tokom leta potiče od novozelandskog entomologa Džordža Vernona Hadsona, koji je 1895. godine predložio pomeranje sata za dva sata unapred kako bi se ljudima omogućio bolji život tokom dana.

Prelazak na letnje računanje vremena

Krajem marta ove godine, tačnije u noći sa subote 30. marta na nedelju 31. marta, kazaljka sata će se pomerati od 2.00 do 3.00 sata, kako bi se prešlo na letnje računanje vremena. Ova praksa pomeranja sata se sprovodi kako bi se ljudima omogućilo da iskoriste više dnevne svetlosti tokom letnjih meseci.

Kontroverze oko pomeranja sata

Iako pomeranje sata ima svoje korene u ideji da se ljudima omogući bolji život tokom dana, ova praksa nije bez kontroverzi. Zemlje širom Evrope i dalje nisu uspele da postignu zajednički stav oko pomeranja sata, što dovodi do toga da ljudi dva puta godišnje moraju da pomeraju kazaljke na satu kako bi se prilagodili letnjem i zimskom računanju vremena.

Iako je pomeranje sata i dalje aktuelno, postoji potreba za usaglašavanjem ove prakse širom Evrope kako bi se izbegle nepotrebne poteškoće i konfuzija. Dok se zemlje ne usaglase, praksa pomeranja sata će ostati deo naše svakodnevice, bez obzira na kontroverze koje prate ovu temu.

Izvor (Alo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading