MONGOLIJA IZMERILA -50 A SRBIJA U FEBRUARU DEBELO IZNAD PROSEKA: Klimatolog Đorđević otkrio ŠTA TO ZNAČI - Nije dobro!

Autor:

Vesti

28.02.2024

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klimatolog Đurđević ističe da je prisustvo ugljen-dioksida u atmosferi značajno doprinelo globalnom zagrevanju, stvarajući efekat staklene bašte koji zadržava toplotu.

MONGOLIJA IZMERILA -50 A SRBIJA U FEBRUARU DEBELO IZNAD PROSEKA: Klimatolog Đorđević otkrio ŠTA TO ZNAČI - Nije dobro!

Foto: Printscreen/RTS, Shutterstock

Februar je na putu da obori mnoge toplotne rekorde širom sveta, potvrđujući trend rasta temperatura koje su već oborile rekorde u prethodnim mesecima. Naučnici sa Berklija ističu da je čovečanstvo na putu da doživi najtopliji februar u istoriji, a klimatolog Vladimir Đurđević za RTS potvrđuje redovno obaranje temperaturnih rekorda.

Uticaj ljudskog faktora i El Ninjo fenomena

Vladimir Đurđević naglašava da je globalno zagrevanje izazvano ljudskim faktorom i El Ninjo fenomenom podiglo prosečnu temperaturu za oko 7 stepeni iznad uobičajenog februarskog proseka. Ovo znači da će ovaj februar biti čak topliji od prosečnog marta, što jasno ukazuje na ekstremne klimatske promene.

Rekordi širom sveta

Prošla godina je bila najtoplija godina u Srbiji i u Beogradu, obarajući brojne temperaturne rekorde. Đurđević ističe da je prošla godina imala i najtopliju jesen, a nagoveštava mogućnost da tekuća zima takođe bude među najtoplijima. Ova pojava nije ograničena samo na Srbiju, već je prisutna širom planete, gde se sve češće obaraju toplotni rekordi.

Uticaj ugljen-dioksida na zagrevanje planete

Klimatolog Đurđević ističe da je prisustvo ugljen-dioksida u atmosferi značajno doprinelo globalnom zagrevanju, stvarajući efekat staklene bašte koji zadržava toplotu. Količina ugljen-dioksida danas je 50% veća nego pre početka Industrijske revolucije, što je uzrok ubrzanog zagrevanja planete.

Spas u "zelenoj energiji"

Jedini način da se smanji unos ugljen-dioksida je oslanjanje na obnovljive izvore energije poput sunca, vetra i vode. Dr Đurđević naglašava da su ovi izvori energije ekonomski isplativiji i da su sve zemlje potpisale Pariski sporazum sa ciljem da zaustave globalno zagrevanje na granici od dva stepena.

Promene u ledenim pokrivačima

Okeani postaju sve topliji, što rezultira smanjenjem leda. Prosečno je danas 40% manje leda na Severnom polu u poređenju sa prošlošću, dok se na Antarktiku takođe primećuje smanjenje leda usled klimatskih promena, što dovodi do porasta nivoa globalnih okeana.

Ekstremne temperature i promenljiva klima

Klimatolog Đurđević ističe da su zime postale varijabilnije i neobičnije, sa ekstremnim temperaturama koje sežu od vrlo niskih do vrlo visokih vrednosti. Globalno zagrevanje dovodi do promena u vazdušnim masama koje cirkulišu preko severne hemisfere, uzrokujući nagle prelaske vremenskih uslova.

Ekstremne temperature u Mongoliji

Ove zime je zabeležen ekstremno nizak temperaturni rekord u Mongoliji, gde su temperature pale čak do minus 50 stepeni. Ovo je rezultiralo velikim gubicima u stočnom fondu, sa podacima koji ukazuju na uginuće čak dva miliona životinja. Klimatolog Đurđević objašnjava da globalno zagrevanje dovodi do varijabilnijih klimatskih uslova, uz naglo prelaženje iz ekstremno hladnih u ekstremno tople temperature.

Novoizveštaj ističe zabrinjavajuće trendove globalnog zagrevanja i naglašava potrebu za prelaskom na obnovljive izvore energije kako bi se smanjilo dalje unošenje ugljen-dioksida u atmosferu. Ovi trendovi takođe potvrđuju ekstremne klimatske promene koje se već odražavaju na život na planeti Zemlji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading