PROLEĆE U SRBIJU STIŽE U SREDU! Uskoro pomeramo i kazaljke na satu - EVO kada spavate sat vremena kraće!

Autor:

Vesti

18.03.2024

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proleće stiže u 5:40 ujutru.

PROLEĆE U SRBIJU STIŽE U SREDU! Uskoro pomeramo i kazaljke na satu - EVO kada spavate sat vremena kraće!

Foto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da će proleće ove godine početi u sredu 20. marta u 04:06 časova, dok će istovremeno za stanovnike južne Zemljine polulopte početi jesen.

Na dan početka proleća, Sunce će u Beogradu izaći u 05:40 i zaći u 17:50, što znači da će dan trajati 12 časova i 10 minuta, dok će noć biti 11 sati i 50 minuta dugačka.

Iako će zvanično početi proleće, temperature neće biti tipično prolećne. Maksimalna temperatura se očekuje da bude oko 13 stepeni, dok će jutarnja biti samo tri stepena. Padavine se ne očekuju.

Pomeramo i vreme

Letnje računanje vremena počinje 31. marta, kada će se kazaljke pomeriti sa dva sata ujutru na tri sata, što znači da ćemo tu noć spavati sat manje. Ovo je samo deo promena koje donosi proleće. Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" navodi da je prolećna ravnodnevnica trenutak kada Sunce prelazi ekvator, krećući se sa južne na severnu Zemljinu poluloptu, a tada su obdanica i noć podjednako duge.

Međutim, zbog Zemljine atmosfere koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, obdanica je duža od noći.

Ovaj fenomen se naziva atmosfersko produženje i zbog njega obdanica može biti i do sedam minuta duža od noći na dan prolećne ravnodnevnice.

Inače, za pomeranje kazaljki sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson.

Naime, on je na temelju svojih istraživanja o prilagođavanju životu u različitim uslovima došao do zaključka da čoveku više odgovara život danju nego noću i zbog toga je 1895. godine predložio da se kazaljke na satu pomere dva sata unapred kako bi se tokom leta iskoristilo više dnevnog svetla nego u popodnevnim satima, piše Fenix Magazin.

Prvi put su praksu pomeranja sata uveli Nemci 1916. godine, a zatim su im se pridružile Velika Britanija i SAD. Trenutno većina zemalja u Evropi i gotovo cela Severna Amerika pomeraju kazaljke na satu dva puta godišnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading