SVET STRAHUJE OD BOLESTI KOJA JE UBILA MILIONE! Muškarac umro u najtežim mukama! OVO SU NJENI SIMPTOMI!

Autor:

Vesti

15.03.2024

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ključni rezervoar kuge su glodari, a prenosi se ubodom takozvane pacovske buve. Kliničke manifestacije ovog oboljenja mogu biti vrlo blage, ali, takođe, mogu rezultirati smrtnim ishodom -, priča doktorka.

SVET STRAHUJE OD BOLESTI KOJA JE UBILA MILIONE! Muškarac umro u najtežim mukama! OVO SU NJENI SIMPTOMI!

Foto: shutterstock

Muškarac iz Novog Meksika umro je od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj saveznoj državi od 2020. godine. Crna smrt često se povezuje s ubijanjem stotina miliona Evropljana tokom srednjeg veka, ali to nije iskorenjena bolest.

Epidemiolog Zarema Obradović, nakon što su mnogi u svetu izrazili strah od povratka ove bolesti, objasnila je za "Avaz“ koji su simptomi i kako se leči.

- Ključni rezervoar kuge su glodari, a prenosi se ubodom takozvane pacovske buve. Kliničke manifestacije ovog oboljenja mogu biti vrlo blage, ali, takođe, mogu rezultirati smrtnim ishodom - objasnila je dr. Obradović i dodala da se ova bolest može izlečiti antibioticima.

Dodala je da se uvek prvo javi visoka temperatura. Kod najčešće vrste, bubonske kuge, javljaju se paketi jako uvećanih limfnih žlezda koje, kako kaže, vrše pritisak na druge organe te, kako dani prolaze, situacija postaje sve teža. Takođe, kod drugih vrsta se može razviti pneumonija ili bakterija može ući u krvotok.

- Ovo nije iskorenjena bolest, ali u mnogim delovima sveta tog oboljenja više nema, kao što je naše područje. Ipak se zadržalo u nekim područjima Amerike, gde se konstantno registriraju oboleli, istina, samo pojedinačni slučajevi. Upravo iz tih razloga se u svetu već dugo sprovode redovne mere deratizacije u svim naseljenim područjima, tačnije svođenje glodara na biološki održiv nivo - navela je dr. Obradović.

Ističe da se lekari najviše plaše toga da oboljenje neće biti prepoznato na vreme, ili da će se u budućnosti razviti rezistencija uzročnika na postojeće antibiotike, jer, dodala je, rezistencija je jedan od ključnih problema u lečenju bakterijskih oboljenja.

Napomenula je da se stručnjaci uvek plaše potencijalnog rizika od pojave epidemije, ali za to trebaju uslovi i zaista veliki broj infestiranih glodara i buva, međutim, kako kaže, na ovom stepenu higijenizacije i razvoja to je ipak teško da se desi.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading