DRAMATIČNO UPOZORENJE LEKARA! Nova PODVRSTA omikrona tokom novogodišnjih i božićnih praznika ZAVLADALA SVETOM - Ovaj simptom sve PLAŠI

Autor: D.B.

Vesti

14.01.2024

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za Božić i Novu godinu, lekari su bili šokirani porastom infekcija ovim sojem, koji je za skoro mesec dana povećao broj zaraženih više od 10 puta.

DRAMATIČNO UPOZORENJE LEKARA! Nova PODVRSTA omikrona tokom novogodišnjih i božićnih praznika ZAVLADALA SVETOM - Ovaj simptom sve PLAŠI

Foto: shutterstock

Najnovija mutacija korona virusa, poznata kao JN.1 ili Džuno, nastala je iz omikron soja i ubrzo postala najdominantnija mutacija ovog smrtonosnog virusa. Za samo nekoliko nedelja, ovaj soj postao je najzarazniji među deset sojeva kovida, šireći se neviđenom brzinom poput šumskog požara sa jedne osobe na drugu.

Najviše zaraženih za Božić i Novu godinu

Za Božić i Novu godinu, lekari su bili šokirani porastom infekcija ovim sojem, koji je za skoro mesec dana povećao broj zaraženih više od 10 puta. Podaci Centra za kontrolu bolesti u SAD pokazuju da je broj zaraženih ovim sojem porastao sa 4,3 odsto na preko 60 odsto u roku od mesec dana.

Sumnja se da je najveći broj ljudi zaražen ovim sojem tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Takođe, ovaj soj je dominantan i u Velikoj Britaniji, gde čini 65 odsto svih slučajeva kovida u ovoj zemlji. Prvi put otkriven u Luksemburgu u avgustu, Džuno se proširio na Veliku Britaniju, SAD i druge evropske zemlje.

Upozorenje stručnjaka i prognoze za budućnost

Profesor Lorens Jang, virusolog sa Univerziteta Vorvik, upozorava da je brzi porast infekcija ovom varijantom još jedan podsetnik da je pandemija daleko od kraja. On ističe da je Džuno jedna od varijanti koje izbegavaju imunitet i verovatno će biti linija iz koje će se razvijati nove varijante. Na osnovu podataka Ministarstva zdravlja Velike Britanije, naučnici su izrazili bojazan da bi broj slučajeva korone mogao dostići nove rekordne vrednosti do sredine januara.

Simptomi novog soja virusa

Kancelarija za nacionalnu statistiku identifikovala je nove simptome analizirajući podatke o 27.000 zaraženih osoba. Naučnici su do sada naveli osam poznatih simptoma novog soja virusa, među kojima su upaljeno grlo, zagušenja, curenje iz nosa, kašalj, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i groznica.

Revakcinacija i nošenje maski kao zaštita

Stručnjaci savetuju svakog ko je bio vakcinisan da razmisli o revakcinaciji, posebno oni koji su nedavno primili buster dozu. Takođe, preporučuje se nošenje maske i redovno testiranje na kovid u slučaju prehlade.


Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da je početkom januara u Srbiji prijavljeno 8.506 slučajeva oboljenja sličnih gripu i 1.051 slučaj pertusisa. Direktorka Instituta, Verica Jovanović, istakla je da trenutno nema potrebe za proglašenjem epidemije, već je naglasila važnost lečenja oboljenja i promovisanja vakcinacije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading