NOVI SOJ KORONE DŽUNO KOSI SVE REDOM! Najviše zaraženih za praznike, a zbog OVOGA je najdominantniji na svetu!

Autor:

Vesti

14.01.2024

07:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za samo nekoliko nedelja postala je najdominantnija vrsta na svetu.

NOVI SOJ KORONE DŽUNO KOSI SVE REDOM! Najviše zaraženih za praznike, a zbog OVOGA je najdominantniji na svetu!

Foto: Profimedia

Najnovija mutacija korona virusa, poznata kao JN.1 ili Džuno, nastala je iz omikron soja i brzo postala najdominantnija mutacija ovog smrtonosnog virusa.

Za samo nekoliko nedelja postala je najdominantnija vrsta na svetu. Iako se smatra najzaraznijom, to ne znači nužno da je opasnija od drugih sojeva.

Uprkos tome, za Božić i Novu godinu, broj inficiranih ovim sojem porastao je više od 10 puta, sa svega 4,3 odsto zaraženih 13. decembra na preko 60 odsto mesec dana kasnije prema podacima Centra za kontrolu bolesti u SAD.


Novi soj je takođe dominantan i u Velikoj Britaniji, gde čini 65 odsto svih slučajeva kovida. Primećen je prvi put u Luksemburgu u avgustu pre nego što se proširio na Veliku Britaniju, SAD i druge evropske zemlje. Brzi porast infekcija ovom varijantom u Velikoj Britaniji i širom sveta je jasan podsetnik da je pandemija daleko od kraja.

Stručnjaci upozoravaju na dalji porast slučajeva
 

Virusolog sa Univerziteta Vorvik, profesor Lorens Jang, ističe da je Džuno jedna od varijanti koje izbegavaju imunitet i verovatno će biti linija iz koje će se razvijati nove varijante. Mešanje u zatvorenom prostoru i povratak dece u školu posle božićnog raspusta verovatno će povećati broj slučajeva u narednim nedeljama.

Simptomi i zaštita

Kancelarija za nacionalnu statistiku identifikovala je nove simptome analizirajući podatke o 27.000 zaraženih osoba. Revakcinacija i nošenje maske ostaju najbolja zaštita, posebno za one koji su nedavno primili buster dozu. Lekari preporučuju svima koji imaju pravo da prime buster dozu da to i učine, kao i da razmisle o revakcinaciji. Takođe, preporučuje se da se u slučaju prehlade obavezno uradi test na kovid.

Varijanta Džuno je deo trenutne "trostruke epidemije" odnosno tridemije gripa i virusa RSV koji izaziva prehladu u svetu. Naučnici su prošle nedelje rekli da bi slučajevi korone mogli dostići nove rekordne vrednosti do sredine januara, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading