OPASNI PREDATORI PRIMEĆENI I U BILIZINI BEOGRADA: Lovačke hajke sve ČEŠĆE zbog divljači!

Autor:

Vesti

15.03.2024

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do pre dve decenije, malo lovaca se moglo pohvaliti odstrelom šakala. Malo njih je ga je uopšte i videlo.

OPASNI PREDATORI PRIMEĆENI I U BILIZINI BEOGRADA: Lovačke hajke sve ČEŠĆE zbog divljači!

Foto: printscreen/instagram/mojenaselje

Šakal

Hajka poslednjeg februarskog dana u banatskom selu Dolovu donela je odstrel 18 predatora (12 lisica, šest šakala), a nezvanični vojvođanski rekord grupnih lovova ovog tipa drže Mali Radinci kraj Rume, gde je pre nekoliko godina palo 20 predatora, od čega 14 šakala.

Kako piše Dnevnik.rs, iako ove brojke deluju impozantno, one su sitne naspram ovogodišnjeg ulova kraj Dervente (BiH), gde je, uz 15 lisica, palo i preko 50 šakala! Doduše, u hajki je učestvovalo preko 700 lovaca i lovilo se na velikoj površini, ali su cifre pokazale da su dlakavi predatori, pre svega šakali u ogromnoj ekspanziji.

Šakali - nekad retki, danas sveprisutni

Do pre dve decenije, malo lovaca se moglo pohvaliti odstrelom šakala. Malo njih je ga je uopšte i videlo. A onda je krenula ekspanzija koja i dalje traje. No, retki su naučni radovi kod nas, čak i svetu, koji su se ozbiljnije pozabavili ovom problematikom. Jedan od lovnih radnika koga je zainteresovala ova tema, uz lovačko iskustvo od tri decenije, je lovočuvar i specijalista za lovstvo Milan Grba.

Šakali - opportunistički predatori

Milan Grba ističe da je šakal štetočina, ali da se manjak divljači u nekim lovištima ne može isključivo pripisati samo njima. On navodi da šakali, kao opportunisti, uvek biraju lakši način da dođu do hrane. Takođe, primećuje da tamo gde ima više divljih deponija i klaničnog otpada, ima i više ovog predatora.

Šakali kao lovno - turistički potencijal

Grba ističe da je šakal prilično slabo proučena vrsta, ali da bi mogao da predstavlja lovno - turistički potencijal ovih krajeva. On navodi primer gostovanja lovaca iz Češke, koji su bili oduševljeni prilikom lovom šakala, jer u svojoj zemlji nemaju tu vrstu predatora. Smatra da šakal može da privuče lovne turiste u ove krajeve.

Sve u svemu, ekspanzija šakala predstavlja izazov sa kojim se lovci sve više suočavaju, a istovremeno može otvoriti nova lovno - turistička tržišta u ovim regionima. Kako će se ova situacija dalje razvijati, ostaje da se vidi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading