DA LI NEKO DRUGI MOŽE DA PODIŽE PENZIJU UMESTO VAS? Oglasio se PIO Fond i rešio sve nedoumice!

Autor:

Vesti

08.08.2023

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto vas može neko drugo da prima penziju, ali pod jednim uslovom.

DA LI NEKO DRUGI MOŽE DA PODIŽE PENZIJU UMESTO VAS? Oglasio se PIO Fond i rešio sve nedoumice!

Foto: Shutterstock

Često se događa da penzioneri zbog bolesti postanu nesposobni da lično preuzimaju svoju penziju. Zbog toga, Fond PIO redovno dobija upite o tome kako neko može biti ovlašćen da umesto njih preuzima penziju, koje korake treba preduzeti i koja je procedura za to da ovlašćenje bude pravno priznato.

"Zbog bolesti teško hodam i želim da ovlastim svoju ćerku da umesto mene podiže penziju. Šta je potrebno da učinim?" - jedno je od čestih pitanja.

Iz Fonda objašnjavaju da penzioner ili primalac novčane naknade ima mogućnost da odredi zastupnika koji će u njegovo ime primati penziju ili novčanu pomoć.

Za to je potrebno da punomoćje bude notarski overeno i ostaje u snazi do trenutka kada ga korisnik sam ne povuče ili do korisnikove smrti, ukoliko povlačenje nije izvršeno.

Dakle, za ovlašćenje nekog lica da u ime korisnika prima penziju i/ili novčanu naknadu, neophodno je dostaviti Fondu PIO notarski overeno punomoćje i dokaz o mestu prebivališta ovlašćene osobe, kako preciziraju iz Fonda.

Večito pitanje - da li poštar može da donese penziju?

Počev od 1. januara 2019. godine, u skladu sa izmenama zakona, isplata penzije se vrši isključivo na tekući račun. Novi penzioneri, koji posle 1. januara treba da prime prvu penziju, potrebno je da nadležnoj filijali koja je donela rešenje, dostave potvrdu banke u kojoj je otvoren tekući račun ili punomoćje kojim se ovlašćuje lice za prijem penzije, kako bi im penzija bila uplaćena na tekući račun.  U slučaju da podnosilac zahteva, odnosno budući penzioner, ne dostavi potvrdu banke o tekućem računu, Fond neće vršiti isplatu penzije. Posle 1. januara 2019. godine, korisnik penzije, kome se isplata vrši na tekući račun, ne može izabrati isplatu na kućnu adresu ili isporučnu poštu, navode u PIO Fondu.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading