Sastanak Vrhovnog javnog tužioca sa Generalnim tužiocem Španije

Autor:

Vesti

22.02.2024

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na poziv Generalnog tužilaštva Kraljevine Španije, Vrhovni javni tužilac, Zagorka Dolovac, održala je danas u Madridu sastanak sa Generalnim tužiocem Španije, Alvarom Garsija Ortizom.

Sastanak Vrhovnog javnog tužioca sa Generalnim tužiocem Španije

Foto: Republika

Na radnom sastanku predstavnika vrhovnih tužilaštava dve zemlje razmenjena su iskustva i najbolje prakse u borbi protiv kriminala, naročito korupcije, krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima i konstatovano je da tužilaštva Srbije i Španije ostvaruju odličnu saradnju, kako putem Evrodžast-a, tako i u okviru bilateralne međunarodne pravne pomoći.

Zagorka Dolovac i Alvaro Garsija Ortiz potpisali su ovom prilikom Memorandum o razumevanju i saradnji, kojim će se dosadašnja uspešna saradnja Vehovnog javnog tužilaštva Srbije i Generalnog tužilaštva Španije još više unaprediti u zajedničkoj borbi protiv svih oblika teškog kriminala.

Podsetimo, portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je danas da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao Beograd i Prištinu na sastanak 27. februara u Briselu kako bi se razgovaralo o uredbi centralne banke u Prištini o ukidanju dinara i nazvao "nedopustivim" ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija nakon optužbi koje je izneo protiv Lajčaka.

- Nadamo se da će gospodin Bisljimi ceniti napore umesto da nepravedno optužuje zvaničnike EU. Takvo ponašanje je nedopustivo - naveo je Stano u pisanoj izjavi, koju je prosledio pojedinim medijima, a prenosi prištinski "Reporteri".

Stano je dodao da u pozivnom pismu Lajčaka nije određeno ko treba da predstavlja Beograd i Prištinu na sastanku, i naveo da je prepušteno stranama da o tome odluče, dodaje "Koha".

- Visoki predstavnik Žozep Borelj je prošle nedelje u Minhenu imao sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, gde je razgovarano o ovom pitanju. Kao rezultat ovog sastanka, specijalni izaslanik Miroslav Lajčak pozvao je dve strane da dođu u Brisel 27. februara - naveo je Stano.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading