DA LI STE ZNALI? Evo koliku proviziju nam uzimaju kada karticom ne plaćamo račune u SVOJOJ BANCI: Cifra može biti POZAMAŠNA!

Autor:

Vesti

12.02.2024

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki od pružalaca ovih usluga su okačili obaveštenja na svojim sajtovima, ali često su ona formulirana na način koji nije jasan građanima.

DA LI STE ZNALI? Evo koliku proviziju nam uzimaju kada karticom ne plaćamo račune u SVOJOJ BANCI: Cifra može biti POZAMAŠNA!

Foto: Profimedia, Pixabay.com

Mnogi građani su iznenađeni kada shvate da im je banka skinula nekoliko stotina dinara na ime podizanja gotovine na bankomatu druge banke, iako to nisu uradili. Međutim, problem se javlja i prilikom plaćanja računa karticom na POS terminalima širom zemlje.

POS terminali u finansijskim institucijama

Kada se POS terminal nalazi na šalteru u pošti, banci, menjačnici ili bilo kojoj drugoj finansijskoj instituciji, svako plaćanje karticom na njemu se smatra isključivo podizanjem gotovine, čak i kada se tim novcem plaćaju računi. Nažalost, često ni sami radnici na šalteru nisu upućeni u naplatu provizije, pa korisnicima ne ukazuju na ovaj dodatni trošak.

Obaveštenja na sajtovima institucija

Neki od pružalaca ovih usluga su okačili obaveštenja na svojim sajtovima, ali često su ona formulirana na način koji nije jasan građanima. Na primer, Pošta Srbije ističe da se sve transakcije tretiraju kao isplata gotovine platnim karticama, iako ne pruža uslugu plaćanja računa platnim karticama, već se sve transakcije tretiraju kao isplata gotovine.

Visina provizija

Prema tarifnicima prvih pet banaka sa najvećom aktivom u Srbiji, provizije za podizanje gotovine na bankomatima druge banke kreću se od jedan odsto za debitne kartice do tri odsto za kreditne kartice. Minimalni iznosi provizija variraju od 60 do 250 dinara, dok se pojedine banke posebno naplaćuju za podizanje gotovine na šalterima druge banke, gde provizije mogu dostići i 350 dinara.

Iz svega navedenog, jasno je da građani treba da budu pažljivi prilikom korišćenja platnih kartica kako bi izbegli nepotrebne troškove.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading