“TO JE STVAR PRINCIPA” Rusija od Kanade zatražila izručenje nacističkog ratnog zločinca

Autor:

Svet

12.02.2024

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i Kanada nikada nisu potpisale sporazum o ekstradiciji.

“TO JE STVAR PRINCIPA” Rusija od Kanade zatražila izručenje nacističkog ratnog zločinca

Foto: Credit: MLADEN ANTONOV / AFP / Profimedia

Ambasada Rusije u Kanadi podnela je zahtev za izručenje 98-godišnjeg ukrajinskog nacističkog ratnog veterana Jaroslava Hunke i sada čeka odgovor kanadskog Ministarstva pravde, rekao je za TASS ambasador Rusije u Otavi, Oleg Stepanov.

U dokumentu se navodi da je on pod krivičnom istragom ruskog Istražnog komiteta, u vezi sa radnjama preduzetim sa ciljem potpune eliminacije etničke grupe, ili, ukratko, genocida, rekao je diplomata. Stepanov. Kanada i Rusija nemaju sporazum o ekstradiciji. Međutim, dve države su potpisale Ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći 1997. godine.

- To je stvar principa. U stvari, Hunka je sam priznao da je dobrovoljno pristupio SS-u i da je stoga bio umešan u zločine divizije Galicija. Dakle, ovde živi nacista. Da li kanadsko pravosuđe planira da ga goni, to je pitanje - rekao je ambasador.

 

 

Kanadsko Ministarstvo pravde saopštilo je da neće komentarisati da li je primilo zahtev za izručenje Hunke, jer se takvi dokumenti smatraju poverljivim do izricanja sudske presude.

Odeljenje je saopštilo da se ekstradicija iz Kanade sprovodi u skladu sa relevantnim domaćim zakonima, međunarodnim ugovorima i Kanadskom poveljom o pravima i slobodama.

Takođe je naglašeno da Rusija i Kanada nikada nisu potpisale sporazum o ekstradiciji.

Ranije je ruski Istražni komitet optužio Hunku u odsustvu za genocid nad civilima na teritoriji Ukrajine tokom Drugog svetskog rata.

Dokumentovanu potvrdu o lokacijama razmeštanja i dejstvu SS divizije Galicija, gde je Hunka služio, istražitelji su dobili od Centralnog arhiva Ministarstva odbrane Rusije i Nacionalnog arhiva Ruske Federacije.

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli pozvala je na ostavku predsednika Donjeg doma Entonija Rotu, koji je Hunku predstavio poslanicima, hvaleći ga kao ratnog veterana koji se borio protiv Rusa tokom Drugog svetskog rata.

Džolijeva je incident nazvala "apsolutno neprihvatljivim" i "sramotom za Donji dom i Kanađane".

Rota je potom podneo ostavku, a kanadski premijer Džastin Trudo se zvanično izvinio za incident.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading