U SRBIJI 700 ZARAŽENIH OD VELIKOG KAŠLJA! Veliki broj dece u bolnici!

Autor:

Vesti

01.02.2024

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

8,6 odsto obolelih od velikog kašlja bilo je na bolničkom lečenju, od kojih su 86 posto bila deca uzrasta do dve godine.

U SRBIJI 700 ZARAŽENIH OD VELIKOG KAŠLJA! Veliki broj dece u bolnici!

Foto: Shutterstock

Na teritoriji Beograda je od marta 2023. do 28. januara ove godine registrovano 700 slučajeva obolevanja od velikog kašlja, izjavila je danas za Tanjug dr Slavica Maris, epidemiolog - načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

- Najveći broj obolelih je među decom uzrasta 10-19 godina, što je 66,6 posto, a među njima prednjače deca uzrasta 12 -14 godina, odnosno 52,3 posto. Meðu najmlađima, uzrasta od 0 do 4 godine je obolelo 9,4 posto - rekla je dr Maris. 

Ona je dodala, uvidom u vakcinalni status obolelih, potpuno je vakcinisano 65,7 posto obolelih, dok je 6,1 procenat nevakcinisano - deca uzrasta 0-3 godine. 

- Obolevanje je registrovano u 16 beogradskih opština, a najveći broj obolelih je zabeležen u gradskoj opštini Zemun (21,3 odsto), a veliki broj obolelih je prijavljen iz gradskih opština Voždovac, Čukarica, Zvezdara i Palilula - rekla je dr Maris. 

Prema njenim rečima, u odnosu na ukupan broj obolelih, 700 registrovanih slučajeva, odnosno 8,6 odsto obolelih od velikog kašlja, bilo je na bolničkom lečenju, od kojih su 86 posto bila deca uzrasta do dve godine.

- Veliki kašalj je zarazna bolest koja može imati veoma ozbiljan klinički tok, naročito kada su u pitanju jako mala deca uzrasta do godinu dana. Oko jedne trećine beba mlađih od jedne godine koje obole od velikog kašlja završe na bolničkom lečenju, a jedna od sto beba koje se leče u bolničkim uslovima ima smrtni ishod - rekla je dr Maris. 

Ona je podsetila da su u januaru 2024. godine preminule dve bebe iz Beograda, koje su obolele od velikog kašlja. Bebe su preminule u trećem, odnosno četvrtom mesecu života i obe su pored velikog kašlja imale koinfekcije drugim respiratornim virusima. 

- Jedna beba je imala infekcije uzrokovane respiratornim sincicijalnim virusom i rinovirusom, a druga beba infekcije SARS-CoV-2 virusom i rinovirusom. S obzirom na uzrast kada su obolele od velikog kašlja (1-2 meseca), obe bebe nisu bile vakcinisane - rekla je dr Maris. 

Ona je naglasila da je redovna vakcinacija vakcinom koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja, u skladu sa uzrastom, najbolji način zaštite od ovog oboljenja.

- Vakcinacijom se obuhvataju deca od navršenih dva meseca života u tri doze vakcine sa razmakom od najmanje četiri nedelje. Prva revakcinacija se obavlja u drugoj godini života, odnosno godinu dana od poslednje doze vakcine, a druga revakcinacija se od 2022. godine sprovodi pred polazak u školu. Imunitet nakon vakcinacije se smanjuje naročito posle četiri godine od završene imunizacije/revakcinacije, tako da nakon 5-10 godina od poslednje doze vakcine značajno oslabi ili ga uopšte nema - rekla je dr Maris.

Ona je ukazala da slično tome, imunitet nakon preležane bolesti obično traje 10-15 godina, tako da od pertusisa osoba može oboleti više puta tokom života.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading