"BROJ OBOLELIH POMNOŽITE SA TRI"! Veliki kašalj ne jenjava, nastavlja da kosi sve pred sobom: "Nismo očekivali ovakvu situaciju"!

Autor:

Vesti

18.01.2024

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je naglasila da se sadašnje stanje može objasniti činjenicom da Srbija nema željeni obim vakcinacije

"BROJ OBOLELIH POMNOŽITE SA TRI"! Veliki kašalj ne jenjava, nastavlja da kosi sve pred sobom: "Nismo očekivali ovakvu situaciju"!

Foto: Shutterstock

Broj zaraženih velikim kašljem u stalnom je porastu iz dana u dan. Prema podacima Instituta "Batut" u Srbiji, do 12. januara, potvrđeno je prisustvo virusa kod 1.051 osobe. Najviše obolelih i dalje se beleži u Južnobačkom okrugu i Beogradu, gde je zabeležena epidemija prema izveštajima.

Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, navodi da u Beogradu postoji otprilike 600 zvanično prijavljenih slučajeva velikog kašlja. Međutim, kako ističe, taj broj može biti duplo ili trostruko veći kako bismo dobili realniju sliku o broju ljudi koji zapravo pokazuju kliničke simptome ove bolesti.

Nismo očekivali ovakvu situaciju jer prethodnih decenija nismo imali ovoliki broj obolelih - rekla je Begović Lazarević za RTS.

Ona je naglasila da se sadašnje stanje može objasniti činjenicom da Srbija nema željeni obim vakcinacije od 95 posto, a vakcine obezbeđuju solidan imunitet od 6 do 10 godina, kada je u pitanju veliki kašalj.

Kako je rekla, veliki kašalj je najrasprostranjeniji u starosnoj grupi od 10 do 19 godina i među njima prednjače deca od 12, 13 i 14 godina.

"Da bi se dalje širenje suzbilo, potrebno je svu decu koja nisu kompletno vakcinisati, a oni koji imaju simptome treba da ostanu kod kuće, jer je reč o bakterijskoj infekciji", dodaje Begović Lazarevićeva.

Prema trogodišnjem planu imunizacije, tek od sledeće godine predviđena je vakcinacija starijih uzrasta i to pre svega dece koja idu u 8. razred.

Preporučuje se potpuna vakcinacija dece, dok se osobe koje kašlju savetuju da ostanu kod kuće, izbegavajući odlazak na posao i u školu kako bi se sprečilo širenje infekcije.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading