SUTRA OBELEŽAVAMO DAN BEZ DUVANSKOG DIMA! Statistika PORAŽAVAJUĆA: U Srbiji godišnje zbog pušenja prevremeno premine 15.000 ljudi!

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine, naglasak je stavljen na značaj prestanka pušenja.

SUTRA OBELEŽAVAMO DAN BEZ DUVANSKOG DIMA! Statistika PORAŽAVAJUĆA: U Srbiji godišnje zbog pušenja prevremeno premine 15.000 ljudi!

Foto: www.profimedia.rs/AP

Svake godine, 31. januara, Srbija obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Ovogodišnja kampanja nosi slogan "365 dana bez duvana", sa ciljem da skrene pažnju na štetne efekte upotrebe duvana i duvanskih proizvoda. U istraživanju Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije, utvrđeno je da čak 36% punoletnih stanovnika Srbije puši, a najmanje 15.000 ljudi godišnje umre prevremeno zbog posledica pušenja.


Štetni efekti duvanskog dima

Duvanski dim sadrži preko 7.000 različitih supstanci, od kojih je više od 250 jedinjenja opasno po zdravlje, dok čak 70 materija izaziva maligna oboljenja. Pušenje je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska, a povećava rizik od bolesti disajnih puteva i malignih oboljenja. Posebno osetljiva populacija su mladi, a rano otpočinjanje pušenja može dovesti do intenzivnijeg pušenja u odrasloj dobi i češćih zdravstvenih problema tokom života.

Značaj prestanka pušenja

Ove godine, naglasak je stavljen na značaj prestanka pušenja. Primena mera kontrole duvana zasnovanih na dokazima dovela je do smanjenja učestalosti pušenja u mnogim zemljama. Važno je istaći da ne postoji bezbedan nivo izloženosti duvanskom dimu iz okoline, te da upotreba duvana ugrožava i osobe u okruženju koje su izložene duvanskom dimu, uključujući odojčad i decu, uzrokujući brojne zdravstvene probleme.

Foto: Freepik

 

 


Štetni efekti "zadržanog duvanskog dima"

Najmlađi, poput odojčadi i male dece, najosetljiviji su na ostatke štetnih materija iz duvanskog dima koji se zadržavaju na odeći, nameštaju, zavesama, zidovima, krevetu, posteljini, tepisima, igračkama i vozilima. Ovi ostaci ne mogu se eliminisati provetravanjem, a sve je više podataka iz istraživanja o štetnim efektima "zadržanog duvanskog dima".


Nacionalni dan bez duvanskog dima predstavlja priliku da se podigne svest o štetnosti pušenja i izloženosti duvanskom dimu. Podaci o broju prevremeno umrlih zbog pušenja, kao i štetni efekti duvanskog dima, ukazuju na hitnost potrebe za promocijom zdravijeg načina života i podrškom onima koji žele da prestanu pušiti. Važno je nastaviti sa edukacijom i promovisanjem mera kontrole duvana kako bismo smanjili negativne efekte pušenja na društvo i zdravlje građana.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading