TRIDEMIJA I DALJE HARA SRBIJOM, A GLAVNI UDAR SE TEK OČEKUJE: Svi kijaju, kašlju i imaju temperaturu! OVE SIMPTOME NE IGNORIŠITE

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Stojanović upozorava da trenutno prednjače podtipovi gripa AH1 i AH3, sa primetnim povećanjem broja obolele dece.tridem

TRIDEMIJA I DALJE HARA SRBIJOM, A GLAVNI UDAR SE TEK OČEKUJE: Svi kijaju, kašlju i imaju temperaturu! OVE SIMPTOME NE IGNORIŠITE

Foto: Profimedia

U drugom polugodištu, domovi zdravlja širom zemlje suočavaju se sa povećanim brojem pacijenata sa simptomima sličnim gripu ili kovidu. Uprkos tome što se glavni udar tridemije tek očekuje, čekaonice su već prepune, a pedijatri već sada rade punom parom.

Uticaj praznika na povećanje broja obolelih

Direktor Doma zdravlja "Palilula", dr Aleksandar Stojanović, ističe da su praznične proslave dovele do povećanja broja obolelih, naročito među decom. Nakon završetka zimskog raspusta, vraćanje najmlađih u obdaništa i školske klupe dodatno je doprinelo širenju virusnih i bakterijskih infekcija.

Podtipovi gripa i povećanje smrtnosti

Dr Stojanović upozorava da trenutno prednjače podtipovi gripa AH1 i AH3, sa primetnim povećanjem broja obolele dece. Takođe, ističe da je smrtnost duplo veća u januaru i februaru, te apeluje na roditelje da vode računa o zdravlju svoje dece i da ih ne šalju u kolektive ukoliko su bolesni.

Naglašava se važnost pravovremenog odlaska kod lekara i uzimanja propisane terapije, umesto samolečenja. Dr Stojanović ističe da je neophodno prijavljivati svaku promenu zdravstvenog stanja lekaru, te da je bolje konsultovati se telefonom sa izabranim lekarom nego samostalno lečiti bolest.

Utjecaj završetka zimskog raspusta na povećanje broja obolelih

U Vojvodini, završetak zimskog raspusta doveo je do značajnog porasta obolelih, a pedijatri se suočavaju sa dupliranim brojem pacijenata u odnosu na prethodnu sedmicu. Dr Nebojša Bohucki iz Zavoda za javno zdravlje u Subotici potvrđuje da je grip trenutno na prvom mestu po broju obolelih, sa očekivanjem da se bolest proširi i na starije uzrasne grupe.

Simptomi gripa i kovid-19

Epidemiolog objašnjava da pacijenti sa gripom često imaju visoku temperaturu, bolove u mišićima, glavobolju, umor i kašalj, dok je kod kovid-19 karakterističan gubitak ukusa i mirisa, kao i stomačne tegobe. Savetuje se da se sa blažim simptomima gripa ili kovid-19 ostane kod kuće radi zaštite drugih osoba.

Saveti pedijatra

Pedijatar dr Dejan Jonev ističe značaj pravovremenog odlaska kod lekara i praćenja terapije koju propiše lekar. Takođe, upozorava roditelje da ne daju deci antibiotike bez preporuke lekara, te da se jave lekaru čim primete prve simptome bolesti.


S obzirom na aktuelnu situaciju, važno je da građani preduzmu odgovorne korake u zaštiti svog zdravlja i zdravlja svoje dece. Pravovremeni odlazak kod lekara, pridržavanje propisane terapije i izbegavanje kolektiva u slučaju bolesti mogu značajno doprineti suzbijanju širenja virusa i bakterija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading