VELIKI KAŠALJ OZBILJNO "KOSI" PO SRBIJI! Lekari otkrili: Viđali smo UŽASNE SIMPTOME, najmlađi pacijent ima samo mesec i po dana!

Autor: D.B.

Vesti

14.01.2024

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptomi velikog kašlja mogu biti rani, poput temperature, malaksalosti, bola u grlu i kašlja, ali i kasni, koji uključuju teži kašalj, često zacenjivanje i opasne komplikacije poput prestanka disanja koje može dovesti do smrtnog ishoda.

VELIKI KAŠALJ OZBILJNO "KOSI" PO SRBIJI! Lekari otkrili: Viđali smo UŽASNE SIMPTOME, najmlađi pacijent ima samo mesec i po dana!

Foto: Shutterstock

Bolesno dete

Profesor dr Zorica Živković, pedijatar pulmolog u KBC Dragiša Mišović i infektolog prof. dr Dragan Delić upozoravaju na ozbiljnost simptoma povratne bolesti, naglašavajući da ona može imati fatalan ishod. Dr Delić ističe da su simptomi ove bolesti teški, a ponekad i fatalni, dok je pojava velikog kašlja za njega nedopustiva i neshvatljiva.

Tri najaktuelnija virusa

Infektolog dr Delić objašnjava da su u ovom trenutku tri virusa najaktuelnija - respiratorni sincicijski virus, virus gripa i korona virus. Ističe da je nedopustivo da se pertusis javlja s obzirom na postojanje efikasne vakcine protiv ove bolesti, te da je imao priliku da vidi mnogo dece sa teškim simptomima.

Simptomi i komplikacije

Simptomi velikog kašlja mogu biti rani, poput temperature, malaksalosti, bola u grlu i kašlja, ali i kasni, koji uključuju teži kašalj, često zacenjivanje i opasne komplikacije poput prestanka disanja koje može dovesti do smrtnog ishoda. Dr Delić ističe da ova bolest može imati teške, maligne forme sa komplikacijama kako plućne, tako i neurološke prirode.

Povratak velikog kašlja i problemi sa dijagnozom

Doktorka Zorica Živković primećuje da je do nedavno bilo retko videti nekoga sa velikim kašljem, ali da je ova bolest počela da se vraća, posebno kod dece u prvim godinama života. Ističe da je poseban problem što su deca koja su nevakcinisana, a bila su inficirana od starijih osoba.

Tridermija u Srbiji

Lekari ističu da trenutno vlada takozvana tridermija u Srbiji, gde su simptomi tri najaktuelnija virusa karakteristični za period zime. Dr Živković naglašava da su najveći problem mlađa deca, do godinu dana života, te da su najmlađe bebe najčešće hospitalizovane zbog uzrasta i tegoba koje imaju.

U zaključku, lekari ističu važnost imunizacije dece i zdravstvenog obrazovanja građana kako bi se smanjila incidencija ove opasne bolesti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading