CIGARETE PONOVO POSKUPLJUJU? Povećavaju se akcize, ide se ka OVOM cilju

Autor:

Vesti

02.01.2024

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema ažuriranom akciznom kalendaru, od 1. januara 2024. godine primenjuje se novi specifični iznos akcize na cigarete.

CIGARETE PONOVO POSKUPLJUJU? Povećavaju se akcize, ide se ka OVOM cilju

Foto: pixabay.com/fotomontaža/E.D.

Cene cigareta mogu ponovno porasti zbog redovnog prilagođavanja akciza na duvanske proizvode. Obično se akcize menjaju dva puta godišnje, u januaru i julu, a prošla godina je bila izuzetak jer su promene uvedene i u oktobru.

Da se podsetimo, Vlada je 1. oktobra 2023. godine povećala akcize na cigarete za osam odsto, čime je država po jednoj paklici uzimala 90,99 dinara, umesto prethodnih 84,25 dinara. Neke duvandžije su 23. oktobra podigle cene svojih proizvoda.

Prema ažuriranom akciznom kalendaru, od 1. januara 2024. godine primenjuje se novi specifični iznos akcize na cigarete, koji u periodu od 1. januara do 30. juna 2024. godine iznosi 92,61 dinar po paklici.

Drugim rečima, to će biti povećanje od 1,62 dinara po paklici. Ove izmene imaju za cilj usklađivanje sa standardima EU, prema kojima država treba da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici do 2025. godine.

Cene duvanskih proizvoda se ne povećavaju automatski svakog januara i jula; Vlada Srbije mora odobriti promene na osnovu zahteva svakog proizvođača. Stručnjaci ukazuju da se budžeti zemalja u regionu stalno povećavaju zahvaljujući stabilnom i predvidivom rastu prihoda od akciza, kako prenosi Telegraf Biznis.

Dosad su cene paklica u proseku rasle za 10 dinara, ali ne svi proizvođači u isto vreme. Na nivou Evropske unije, Irska ima najviši porez od 9,30 evra po paklici od 20 cigareta, dok Francuska i Finska imaju poreze od 6,95 evra i 6,76 evra. Bugarska naplaćuje najmanji porez od 1,85 evra, a Srbija teži da se približi toj cifri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading