ČIM SU UGLEDALE SKELU, PROMRZLE ŽIVOTINJE KRENULE KA NJOJ! U toku akcija spasavanja krava i konja u Krčedinskoj adi - Meštani ih mame senom, kako bi ih što pre evakuisali!

Autor: D.B.

Vesti

09.01.2024

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stoka će konačno biti vraćena u domaćinstva.

ČIM SU UGLEDALE SKELU, PROMRZLE ŽIVOTINJE KRENULE KA NJOJ! U toku akcija spasavanja krava i konja u Krčedinskoj adi - Meštani ih mame senom, kako bi ih što pre evakuisali!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Veliki broj građana Srbije potresla je vest da je na Krčedinskoj adi zarobljeno više od 130 životinja, konja i krava, koje su tu ostale nakon što je nabujao Dunav.

Grla pripadaju stočaru Milenku Plavšiću iz Kovilja koji svoju stoku već decenijama šalje na ostrvo na ispašu. 

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

 

Ekipa portala Republika.rs danas je tokom celog dana boravila na ovoj lokaciji, kako bi ispratili akciju spasavanja, koja je zvanično upravo i počela. 

 

 

Usled hrladnog vremena, ali i snega koji neumorno pada već 24 sata i više, životinje su promrzle, pa su tako same, bez ičijeg dozivanja pošle ka skeli, znajući da će ih ona prevesti u štale. 

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Kako saznajemo na licu mesta, seno se baca po skeli kako bi što pre, sva zarobljena grla, stigla bezbedno preko reke. 

Poljoprivrednik i stočar Milenko Plavšić, čije su životinje usled porasta vodostaja Dunava ostale zarobljene na Krčedinskoj adi, danas je, neprosredno pre početka spasavanja njegove stoke govorio za Republiku.rs. 

- Ja nisam ovo stekao za jedan dan, i meni je mojih životinja žao. Sve su od 15. decembra do sada izgubile po 50 kilograma najmanje. U lošem su stanju, vidim da su gladne, i sada skela treba da stigne da ih spašavamo. Imam i uginuća, ali ne znam koliko, videćemo - rekao je on. 

Milenko je potom rekao da su konji dosta izdržljiviji od krava, te da mogu da istrpe temperature i do minus 30. 

- Najopasnija je glad. I mi kada smo gladni smo nervozni. Boli me što ne mogu da im pomognem, a ja sam im vlasnik - rekao je on. 

Kako kaže, ovaj pašnjak je zaštićen, i važi za pravo prirodno bogatstvo. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading