"PREBACIVAĆEMO IH PO TURAMA, I TU SMO DOK NE SPASIMO SVE ŽIVOTINJE" Marinković za Republiku: Uskoro stiže skela sa ogradom, kako bi bezbedno spasili zarobljena grla sa Krčedinske ade (FOTO)

Autor: D.B.

Vesti

09.01.2024

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akcija spasavanja je već počela, a kako portal Republika saznaje, skela je već stigla na teren.

"PREBACIVAĆEMO IH PO TURAMA, I TU SMO DOK NE SPASIMO SVE ŽIVOTINJE" Marinković za Republiku: Uskoro stiže skela sa ogradom, kako bi bezbedno spasili zarobljena grla sa Krčedinske ade (FOTO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

U toku je akcija spasavanja zarobljenih životinja na Krčedinskoj adi, a Marko Marinković iz JP "Vojvodinašume", govorio je za portal Republiku, gde je otkrio kako napreduje akcija i koliko vremena je potrebmo da bi se sva grla bezbedno prebacila u svoja domaćinstva. 

 

 

 

- Čekamo brod da skelom, sada smo sa ljudima koji bolje poznaju problematiku za grla, kako to da funkcioniše. Čekamo brod sa skelom koji ima ogradu, i prebacivaćemo grla u turama. Tako ćemo prebacvati, jer ne može sve da stane odjednom. I bićemo na terenu koliko god je potrebno i koliko traje, pa nek to bude dan, dva... Imamo taj jedan broj koji imamo na raspolaganju, i veliki broj ljudi. Danas ćemo da počnemo, i kad završimo završićemo. Tu smo na usluzi ljudima, najbitnije je da se spasu životinje. Sve pre toga i posle toga je manje bitno, bitno je da životinje budu bezbedno evakuisane - rekao je on, pa dodao: 

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

- Moja sugestija je da bude neki veterinar tu, da životinje budu bezbedno evakuisane. Mi ćemo pomoći, imamo dobre komšijske odnose, na istom smo terenu. Ovi ljudi su deo eko sistema, kao i ta grla, i mi smo svi na istom prostoru, moramo da nalazimo balans. Sada je najvažnije da spasemo ova grla - naveo je on za kraj. 

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

Podsetimo, Veliki broj građana Srbije potresla je vest da je na Krčedinskoj adi zarobljeno više od 130 životinja, konja i krava, koje su tu ostale nakon što je nabujao Dunav.

Grla pripadaju stočaru Milenku Plavšiću iz Kovilja koji svoju stoku već decenijama šalje na ostrvo na ispašu. 

Na njemu ostaju od proleća do zime.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

 

"Moje krave znaju same da se vrate kući i one su krenule da se vraćaju, ali su ih napali nečiji psi i nakon toga su se vratile odakle su krenule", rekao je on danas za medije. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading