"JOJ, MIRO, POPADIJA!" POP SE DOHVATIO MIKROFONA, PA ZAPEVAO SVOJOJ ŽENI: Nesvakidašnja scena u Grockoj tokom paljenja badnjaka (VIDEO)

Autor:

Vesti

06.01.2024

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcije po društvenim mrežama su bile podeljene.

"JOJ, MIRO, POPADIJA!" POP SE DOHVATIO MIKROFONA, PA ZAPEVAO SVOJOJ ŽENI: Nesvakidašnja scena u Grockoj tokom paljenja badnjaka (VIDEO)

Foto: B. Jovanovic

U naselju Zaklopača, u beogradskoj opštini Grocka, na Badnje veče, stvoren je neobičan trenutak koji je privukao pažnju javnosti. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidljiv je deo atmosfere gde su učestvovali kako stariji, tako i mlađi stanovnici - roditelji sa decom, bake i deke sa unucima. Međutim, sva pažnja usmerena je ka popu koji je izveo neobičan "nastup".

Naime, pop je tokom paljenja badnjaka preuzeo mikrofon i uputio specifične stihove popadiji:

- Joj Miro popadija, šta si sa mnom učinila. Joj oči, oči, oči, hoće srce da iskoči.

 

 

Ova situacija izazvala je različite komentare na društvenim mrežama, pri čemu su neki osudili takvo ponašanje sveštenika, smatrajući da nije prikladno, dok su drugi pozdravili ovakav nekonvencionalan pristup.

Podsetimo, Božić se obeležava 7. januara i najradosniji je praznik kod Hrišćana. Započinje ponoćnom ili jutarnjom liturgijom koja se služi u svim pravoslavnim crkvama i manastirima, a nakon nje se mogu pričestiti svi oni koji su postili Božićni post. Vernici koji se ne pričešćuju, mogu uzeti naforu. Na Božić ljudi se međusobno pozdravljaju rečima “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”, a takav način pozdravljanja traje sve do Bogojavljenja, kada se koristi pozdrav “Bog se javi”, a otpozdravlja sa “Vaistinu se javi”.

Srpski običaji za Božić nalažu da ranije tog dana, najbolje tokom prepodneva, u kuću dolazi gost koga domaćini obično očekuju jer se unapred dogovore. U pitanju je položajnik. To je gotovo uvek muškarac, samo u nekim delovima Srbije to može biti devojka za koju se veruje da je srećna. Ipak, položajnik je često i dete iz familije. Veruje se da on treba da porodici donese sreću tokom čitave naredne godine, kao i kući u koju je pozvan, a koja ga na odlasku daruje određenim poklonom. Položajnik treba da priđe šporetu i “džarajući” vatru govori “Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica, toliko parica, koliko varnica, toliko u toru ovaca, prasadi i jagnjadi, gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože, daj”. Molitva se vremenom preinačila pa tako se uglavnom moli više za mnogo petica, poklona, prijatelja, ljubavi ili putovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading