PRE NEGO ŠTO POĐETE NA PUT U EVROPSKU UNIJU, SPREMITE 7 EVRA I OVAJ FORMULAR! Evo šta predviđa ETIAS i kada počinje primena

Autor: D.B.

Vesti

04.01.2024

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se ova nova mera može činiti kao prepreka putnicima, važno je istaći da ona ima za cilj unapređenje bezbednosti i kontrole ulaska stranaca.

PRE NEGO ŠTO POĐETE NA PUT U EVROPSKU UNIJU, SPREMITE 7 EVRA I OVAJ FORMULAR! Evo šta predviđa ETIAS i kada počinje primena

Foto: Wikipedia

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) predstavlja elektronski sistem koji će biti primenjen od 2025. godine. Svi putnici koji dolaze iz zemalja van Evropske unije biće u obavezi da pribave dozvolu za ulazak u zemlje EU ili zemlje Šengena. Ovaj sistem zahteva da se građani prijave za putovanje najkasnije 96 sati pre polaska.

Milan Lainović iz Yute objasnio je da je cilj ovog sistema omogućavanje zemljama EU da kontrolišu ulazak stranaca iz bezbednosnih razloga. Građani koji žele da putuju u zemlje EU ili Šengena moraće da popune formular za ETIAS, koji će biti validan naredne tri godine. Cena ovog procesa iznosi sedam evra, što ga čini pristupačnim i jednostavnim za sve putnike.


Iako se ova nova mera može činiti kao prepreka putnicima, važno je istaći da ona ima za cilj unapređenje bezbednosti i kontrole ulaska stranaca. Pored zemalja EU, ovo pravilo važi i za još 40-ak država, što pokazuje širinu obuhvata ovog sistema.


Uvođenje sistema ETIAS predstavlja korak ka unapređenju bezbednosti ulaska stranaca u zemlje EU i Šengena. Iako će putnici morati da prođu kroz ovaj proces prijave, cena od sedam evra za trogodišnju dozvolu čini ga pristupačnim i jednostavnim za korišćenje. Ovaj sistem predstavlja deo šireg napora za očuvanje bezbednosti i kontrole granica, kako bi se osiguralo sigurno putovanje i boravak u zemljama Evropske unije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading