VEST GODINE ZA SVE KOJI IZ SRBIJE PUTUJU U EU: Evo od KOG DATUMA će vam biti potrebna dozvola za ulazak

Autor:

Vesti

02.01.2024

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodno je, pre dva meseca najavljeno da ćemo svi morati da od 1. januara ove godine imamo dozvolu za ulazak, ali je rok ipak pomeren

VEST GODINE ZA SVE KOJI IZ SRBIJE PUTUJU U EU: Evo od KOG DATUMA će vam biti potrebna dozvola za ulazak

Foto: Tanjug/VLADA DZUVEROVIC

Putnici iz Srbije mogu da odahnu pošto je Evropska unija za sada odustala, preciznije pomerila je datum uvođenja ETIAS putne dozvole za boravak na njenoj teritoriji, nebitno da li kraći ili duži.

Tokom čitave 2023. godine iz EU su najavljivali da ćemo svi morati da imamo putne dozvole od 1. januara 2024. godine, međutim novi datum je sredina 2025. godine.  

Dakle, imamo još oko godinu i po da putujemo po Evropi bez dozvole.

Od sredine 2025. godine, oko 1,4 milijarde ljudi iz preko 60 zemalja bez vize moraće da ima dozvolu za putovanje, da bi ušli u 30 evropskih zemalja na kraći boravak.

ETIAS putna dozvola, uslov je za ulazak za državljane bez vize, stoji na zvaničnom portalu Europa.eu.

Ova putna dozvola je povezana sa putničkim pasošem. Važi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi pre. Ako dobijete novi pasoš, potrebno je da dobijete novu ETIAS dozvolu za putovanje.

Uz važeću ETIAS dozvolu za putovanje, možete ulaziti na teritoriju gore pomenutih evropskih zemalja koliko god želite za kratkoročne boravke - obično do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana, piše Telegraf.rs.

Obrazac za prijavu će se popunjavati na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili ETIAS mobilnoj aplikaciji. Podnošenje zahteva za ETIAS putnu dozvolu koštaće 7 evra, dok su neki putnici oslobođeni plaćanja ove naknade.

Kandidati koji su mlađi od 18 ili stariji od 70 godina oslobođeni su plaćanja. Takođe su izuzeti članovi porodica državljana EU ili onih koji nisu državljani EU koji imaju pravo da se slobodno kreću širom Evropske unije.

Kada je reč o srpskim državljanima, ako posedujete biometrijski pasoš, možete podneti zahtev za ETIAS dozvolu za putovanje. Ako posedujete bilo koju drugu vrstu pasoša, ili imate pasoš koji je izdala Koordinacioni direktorat Srbije („Koordinacione uprave“), biće vam potrebna viza za ulazak u bilo koju od evropskih zemalja za koje je potreban ETIAS, stoji na portalu Evropske unije.

U ova tri slučaja nam neće biti potrebna ETIAS putna dozvola.

Ukoliko ste građanin koji poseduje državljanstvo evropske zemlje koja zahteva putnu dozvolu;

Nosioci diplomatskih, službenih ili specijalnih pasoša drugih zemalja takođe su isključeni iz obaveze posedovanja ETIAS putne dozvole. Međutim, oni mogu biti obavezni da imaju vizu za posetu evropskim zemljama koje zahtevaju ETIAS;

Takođe, ne morate posetovati ETIAS za one zemlje koje svakako zahtevaju vizu za ulazak.

U određenim slučajevima, možete biti izuzeti od obaveze posedovanja vize. U tim slučajevima će vam možda trebati ETIAS odobrenje za putovanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading