TUŽNE VESTI SA FRUŠKE GORE! Uginuo bizon Đuka!

Autor:

Vesti

17.10.2023

12:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bizon po imenu Đuka, koji je naselio Frušku goru u martu 2022. godine, preminuo je prošle nedelje, saznaje se nezvanično.

TUŽNE VESTI SA FRUŠKE GORE! Uginuo bizon Đuka!

Foto: Pixaby

Nacionalni park Fruška gora nije potvrdio niti opovrgao informaciju o Đukinom uginuću. Iz Nacionalnog parka su izjavili da će pružiti zvanične informacije čim Naučno-veterinarski institut Novi Sad dostavi podatke o uzrocima uginuća.

Veterinar iz Španije, Fernando Moran, koji je bio uključen u ovaj projekat, izjavio je da Nacionalni park nije obavestio njega o Đukinom uginuću. On je takođe napomenuo da je posetio stado bizona početkom juna ove godine i primetio da su tada bizoni imali problema sa "dijarejom".

 

 

- Deo životinja je imao proces dijareje veoma tipičan za ovu vrstu kada dođe promena godišnjih doba. To stanje obično prestaje samo od sebe ali sam preporučio tretman za pogođene životinje i Nacionalni park je to uradio. Kasnije sam saznao da je krajem jula celo stado bilo izloženo priličnom stresu zbog jakih oluja. Nisam dobijao vesti o životinjama pa sam pomislio da je sve u redu - navodi Moran za Euronews Srbija.

Osim toga, on je najavio da će kontaktirati Nacionalni park Fruška gora kako bi saznao da li se dogodilo nešto nepredviđeno i da li im je potrebna dodatna podrška.

Podsećamo da je bizon Đuka i četiri ženke bizona stigli na Frušku goru krajem marta 2022. godine. S obzirom na to da je Đuka bio jedini mužjak u grupi, proces opstanka bizona na Fruškoj gori je postao neizvestan.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading