KAKVE TO ''FLOMASTERE'' PUŠE KLINCI? Vejp manija nam UNIŠTAVA omladinu, a ne znaju koliko su ŠTETNI: Stručnjak UPOZORAVA na jednu stvar! (FOTO)

Autor:

Vesti

25.09.2023

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako mnogi tvrde da je njihovo dejstvo dosta manje štetno u poređenju sa običnim cigaretama, stručnjaci tvrde drugačije!

KAKVE TO ''FLOMASTERE'' PUŠE KLINCI? Vejp manija nam UNIŠTAVA omladinu, a ne znaju koliko su ŠTETNI: Stručnjak UPOZORAVA na jednu stvar! (FOTO)

Foto: shutterstock

Sve popularniji trend kod tinejdžera je korišćenje elektronskih cigareta, koje su im, nažalost, lako dostupne.

Većina roditelja nije dovoljno informisana o nimalo naivnim posledicama po njihov mlad organizam i ne prepoznaje ih kao ozbiljan problem.

Štetnije od cigareta

Iako mnogi tvrde da je njihovo dejstvo dosta manje štetno u poređenju sa običnim cigaretama, stručnjaci tvrde drugačije.

Naime, nakon brojnih istraživanja koja su sprovedena, lekari ističu da elektronske cigarete takođe mogu izazvati zavisnost i da je samo pitanje vremena kada će tinejdžeri preći na konvencionalne cigarete.

Foto: Izvor: Unsplash/Grav

Pušenje elektronske cigarete

Među starijim osnovcima i srednjoškolcima posebno su popularni uređaji za vejpovanje, poznati kao "vejpovi". Ovi uređaji mogu sadržavati nikotin, ili biti bez njega, a ono što najviše privlači tinejdžere jesu raznovrsni ukusi koji su u ponudi. Upotreba vejpova postala je toliko raširena među mladima da ih koriste čak i tokom školskih časova, u autobusima i u parkovima.

Zbog toga što se zvanično ne klasifikuju kao duvanski proizvodi, tinejdžeri ih mogu lako nabaviti na kioscima, u prodavnicama i čak u pojedinim apotekama. Rezultati nedavnog istraživanja udruženja "Roditelj" potvrđuju da je više od 83 posto ispitane dece izjavilo da im je kupovina elektronskih cigareta jednostavna, odnosno da dolaze do njih u lokalnim marketima i kioscima, a da prodavci ne postavljaju pitanja o njihovim godinama.

Foto: Shutterstock

Bol u grlu zbog štetnih materija u elektronskim cigaretama

Reč stručnjaka 

Sagovornik Republike, lekar, Tijana J. govorila je o ovom rapidno rasprostranjenom fenomenu koji ima tendenciju rasta.

- Klincima je to zanimljivo, jer ''vejpova'' ima u raznim bojama i ukusima, pa im je primamljivo. Ako pušiš vejp, a tinejdžer si, to ujedno i predstavlja afirmaciju u društvu. Kod vršnjaka se stiče utisak da su ''cool''. Laž je da nisu štetne, a ono što mnogi korisnici elektronskih cigareta ne znaju, nezavisno od toga da li su u pitanju tinejdžeri, ili odrasli, to je da može doći do karcinoma usana, ili jezika, jer većina onih koji ih konzumiraju ne uvlače taj dim u pluća, već im se zadržava u ustima. Drugim rečima, više se pućka, nego što se uvlači. Ono što nas lekare posebno brine je ta povećanost broja pušača u Srbiji, a ako klinci koriste vejp, ako sutra toga ponestane, ili im prestane biti zanimljivo, oni će preći na konvencionalne cigarete i samim tim postati i zvanično pušači, jer vejp stvara zavisnost i to ozbiljnu.

Foto: pixabay.com

Štetnost elektronskih cigareta po organizam

Sadržaj jednog vejpa je čista hemija, a njima je to zanimljivo, ukusno i, nažalost, previše dostupno na svakom koraku. Ljudi komentarišu ''kakve ovo flomastere puše klinci'', jer su neretko u fluorescentnim bojama. Smatram da ne bi smelo da bude dostupno mlađima od 18 godina, a trenutno jeste. Oni odvajaju od užine kako bi mogli da kupe vejp, jer im ni cene nisu visoke, a štetnost je velika - rekla je za Republiku Tijana. 

Kako bi se uredila proizvodnja i prodaja elektronskih cigareta, pokrenuti su napori za izmenu Zakona o duvanu, a predloženi nacrt tog zakona je trenutno na javnoj raspravi. Ovaj nacrt predviđa zabranu prodaje elektronskih cigareta maloletnicima, kao i njihovih punjenja, ali i tzv. nikotinskih vrećica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading