ČUVAJTE DECU! NOVI OPASAN IZAZOV KRUŽI MREŽAMA! Prave opekotine na minus 30 stepeni celzijusa - trend odneo živote male dece!

Autor:

Vesti

24.09.2023

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Edukacija igra ključnu ulogu u prevenciji ovakvih izazova.

ČUVAJTE DECU! NOVI OPASAN IZAZOV KRUŽI MREŽAMA! Prave opekotine na minus 30 stepeni celzijusa - trend odneo živote male dece!

Foto: pixabay.com

Trendovi i izazovi koji se brzo šire društvenim mrežama i internetom mogu predstavljati ozbiljne rizike, posebno za mlade osobe. Izazov dezodoransa koji ste pomenuli je samo jedan od mnogih primera.

Ovi trendovi mogu dovesti do fizičkih i psihičkih povreda, pa čak i smrti. Važno je da roditelji budu informisani o ovim izazovima i da razgovaraju sa svojom decom o njihovim potencijalnim opasnostima.

Postoje dve verzije izazova: U prvoj, dezodorans se raspršuje na deo kože sve dok se više ne može tolerisati. U ekstremnim slučajevima, temperatura bi mogla pasti na minus 30 stepeni Celzijusa u roku od nekoliko sekundi, upozoravaju stručnjaci. Može doći do bolova i masivnog oštećenja kože. Pored toga, dugotrajno prskanje može, u ekstremnim slučajevima, da izazove hladne opekotine koje uzrokuju oštećenje kože.

Druga varijanta izazova uključuje udisanje dezodoransa. U zavisnosti od sastava, ovo može imati ozbiljne posledice. Određeni sastojci u spreju mogu ući u telo u visokim koncentracijama i oštetiti srce i mozak. Udisanje može direktno dovesti do nesvestice, srčane insuficijencije i respiratorne paralize.  Takođe, može da izazove "trenutni gubitak svesti, zatajenje rada srca i disajnih organa". Moguća je smrt ili trajno oštećenje mozga.

Edukacija igra ključnu ulogu u prevenciji ovakvih izazova. Roditelji treba da razgovaraju sa decom o rizicima i posledicama takvih aktivnosti i da ih poduče o odgovornom ponašanju na internetu. Takođe, važno je da deca razumeju da pritisak vršnjaka ili popularnost na društvenim mrežama ne smeju da budu razlozi za učešće u potencijalno opasnim izazovima.

Osim toga, škole i društvene institucije takođe mogu da igraju ulogu u edukaciji mladih o bezbednom ponašanju na internetu i rizicima koji se pojavljuju putem društvenih medija. Ovakvi događaji ukazuju na važnost kontinuirane edukacije i svesti o bezbednosti na internetu u današnjem digitalnom svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading