OTKRIVENA TITOVA AMAJLIJA: Od OVOGA se Josip Broz nikad nije odvajao

Autor: B. B. - E. S. T.

Vesti

23.03.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon njegove smrti pronađena je braon kesica, koju je uvek nosio u džepu, i u njoj kovanica od 500 kuna iskovana 1941.

OTKRIVENA TITOVA AMAJLIJA: Od OVOGA se Josip Broz nikad nije odvajao

Foto: www.profimedia.rs

Josip Broz Tito

Josip Broz Tito (1892-1980) zanimao se i za numizmatiku, pa je iza sebe ostavio bogatu kolekciju retkih zlatnika. Ništa čudno, osim što se nije odvajao od jednog koji mu je bio posebno važan.

Bio je to zlatnik od 500 kuna, iskovan 1941. u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, s likom Anta Pavelića, ustaškog poglavnika i zločinca, koji je do ramena okrvavio ruke i bio nalogodavac genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Broz je, naime, uz ostale lične stvari, uvek u džepu, u braon kesici, imao i taj zlatnik.

NIKAD U JASENOVCU

Ta braon kesa, između ostalog, nađena je prilikom popisa Titovih ličnih stvari posle njegove smrti 4. maja 1980. Šestočlana komisija (admiral Zvonimir Kostić, pukovnik Luka Perišić, general-pukovnik Dušan Pekić, član SIV Vajo Skendžić, izvršni sekretar CK SKJ Milojko Drulović, pomoćnik saveznog sekretara za unutrašnje poslove Aleksandar Andonovski) sačinila je zapisnik (14. maja 1980), na 34 strane, gde su popisani predmeti i iz ličnih torbi, tašni i nesesera, dragocenosti, pištolji, novac...

Indikativno je da zločincu Paveliću jugoslovenski sudovi nikad nisu sudili, čak ni u odsustvu. Nije nepoznato da se za sve tada pitao Tito. On nikad nije kročio u Jasenovac, a insistirao je na izjednačavanju ustaških i četničkih zločina...

Republika

Foto: Printscreen

Srđan Graovac

- Nije tajna da je Tito tokom rata imao kontakte i s ustašama. Time (ne)posredno i s Pavelićem. Ne možemo tvrditi da su imali zajedničke projekte, za to dokaza nema. Ali postojali su razgovori, još tokom rata. Pretpostavlja se da su bili bazirani na eventualnom zajedničkom otporu koji bi usledio usled savezničkog iskrcavanja 1943. u Jugoslaviji. Na kraju se završilo u Italiji, na Siciliji. Otuda ostaje dilema da li je taj zlatnik s Pavelićevim likom čuvao čisto iz materijalnih razloga ili nekih političkih, čak emotivnih - priča za Srpski telegraf istoričar iz Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac.

A nije ni tajna, kako dodaje, da je Broz voleo luksuz, tuđu imovinu:

- Uostalom, uselio se u dom Karađorđevića, u njegovom sefu je nađena njihova privatna imovina. Ali pošto je čuvao i uz sebe zlatnik s Pavelićevim likom, vidimo da ni na to nije bio gadljiv.

A CENA - SITNICA

Inače, sudbina svih tih Titovih zlatnika je upitna. Kao i dijamantskog prstena, o čemu je Srpski telegraf juče pisao. Podsetimo, prsten, čiji je samo dijamant procenjen na oko 250.000 dolara, ne računajući to da je pripadao izuzetnoj istorijskoj ličnosti, što njegovu vrednost višestruko uvećava, ukraden je i preko vođa "zemunskog klana" Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma prodat na crnom tržištu jednom hrvatskom narko-bosu s kojim su "zemunci" sarađivali.

- Predmete iz Titove zaostavštine prodavala su deca i unuci generala iz Titovog okruženja pritisnuti nemaštinom sredinom devedesetih - ispričao je sagovornik Srpskog telegrafa.

Stvari koje je posle Titove smrti popisala komisija

- oko 50.000 dolara u kešu

- 40 ključeva na različitim privescima

- 39 zlatnika, među kojima i taj s likom Pavelića, uključujući i dukat Kraljevine Jugoslavije iz 1932, s likom kralja Aleksandra i kraljice Marije

- numizmatička kolekcija zlatnih kovanica stranih valuta

- tri zlatne poluge, ukupne težine više od dva kilograma

- zlatna tabakera s brilijantima

- osam muških i ženskih prstenova s belim i žutim zlatom

- četiri zlatna prstena s brilijantima, od kojih jedan s petokrakom

- četiri zlatna sata

- pištolj 7,65 mm, napunjen

- penkale i upaljači

- legitimacija za povlašćenu i besplatnu vožnju

- obračun dnevnica za put u Havanu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (2)

Loading
Vizionar

24.03.2023 00:01

Naravno da je voleo zlatnik sa likom Pavelica. Pavelic mu je odradio najveci deo posla, osvetio se srpskom narodu za poraz Austrougarskog carstva 1918. Tito je bio potomak austrougarskog monarha a ne kako pisu bravar iz Kumrovca, samo mi naivni narod jos nismo shvatili iako nam je istina pred nosom. On se celo vreme rata svetio srpskom narodu zato su i republicke granice crtane iz osvete, da Srbi dobiju sto manje i da ih bude sto manje. Preseljavao cela podrucja, preselio najbolje fabrike u Sloveniju, Hrvatsku BiH. Sam je priznao u poseti hrvatskom kardinali da Srbi nece 70. godina shvatiti sta im je uradio. Njegov unuk brani svog dedu najveceg srbomrzca i zenskarosa i zivi u zabludi.

Goran Bojanović

24.03.2023 08:41

To je nama naša borba dala da ustašu imamo za vladara.