OD ARITMIJE DO ŠLOGA, NAJKRAĆI JE PUT! Doktorka upozorava: Svaka treća osoba preživi

Autor:

Vesti

06.01.2023

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moždani udar je bolest koja u našoj zemlji, kao i u svetu, svake godine odnosi veliki broj života.

OD ARITMIJE DO ŠLOGA, NAJKRAĆI JE PUT! Doktorka upozorava: Svaka treća osoba preživi

Foto: Printskrin

Najčešće nastaje usled prekida dotoka krvi u mozak i tada se radi o ishemijskom moždanom udaru, a ređi uzrok je prskanje krvnog suda - i tada se radi o krvarenju u mozgu. Nažalost, u prvih deset dana nakon moždanog udara umre skoro 10 odsto pacijenata, a procenat je i veći kod onih kod kojih je uzrok tromb iz srca.

- Infarkt mozga koji je posledica srčanih aritmija kada se javi vrlo je težak i s lošim ishodom, više od 30 odsto pacijenata ne preživi, a može sprečiti adekvatnim lekovima – objašnjava prim. dr sci med Marjana Vukićević, specijalista neurologije i v.d. direktora Specijalne bolnice „Sveti Sava”.

Simptomi moždanog udara nastaju naglo, i isti su kod svih osoba, bez obzira na godine i pol, a to su iskrivljenost lica, problemi s govorom, slabost ruke i/ili noge jedne polovine tela, a to isto važi i za trnjenje, smetnje s vidom su čest simptom (gubitak vida na jedno oko, zamućenost vida prilikom gledanja sa oba oka).

- Starije osobe ih bolje prepoznaju, jer mladi ne očekuju moždani udar i često ih zanemaruju. Neprepoznavanje simtoma je najčešće razlog lošeg ishoda bolesti, smrti i teškog invaliditeta. Pacijenti kasno stižu kod lekara, a vreme je u terapiji moždanog udara najznačajnije. Zato i postoji geslo „vreme je mozak“.

Zato je najvažnije, ističe doktorka, da kada se desi moždani udar pacijent zna da prepozna simptome.

Prepoznavanje simptoma dovodi pacijenta brže do nas, brže mu se može uraditi dijagnostika, dati prava terapija - lek za razbijanje tromba ili će mu pomoću katetara izvaditi tromb, smanjiti posledice.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading