GEJ-CRTAĆ U BIOSKOPIMA: Mnogi roditelji s decom napuštaju projekcije filma

Autor: J. D. J - E. S. T.

Vesti

01.12.2022

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nego što počne "Diznijevo" ostvarenje "Čudesni svet", ni po čemu se ne može zaključiti kakav je, u stvari, njegov sadržaj.

GEJ-CRTAĆ U BIOSKOPIMA: Mnogi roditelji s decom napuštaju projekcije filma

Foto: Tanjug

U bioskopima se od protekle sedmice emituje novo "Diznijevo" ostvarenje "Čudesni cvet". Crtani film se vrti oko porodice Klejd, čiji su članovi istraživači u pohodu na misterioznu planetu Avaloniju. Međutim, dok se istražuje okruženje puno misterioznih stvorenja, ovaj akciono-avanturistički film prvi put uključuje i gej-tinejdžersku romansu. Glavni junak Itan Klejd je neskriveni homoseksualac i privlači ga njegova simpatija Rodrigez.

Ne sugerišući ni kroz opis filma niti na bilo koji drugi način da se kroz film eksplicitno provlači i ova tema, distributeri su doveli do toga da šokirani roditelji izlaze iz bioskopske sale s decom već posle desetak minuta. Prva je javno reagovala Nada Nikolić Krečković, modna direktorka jednog srpskog brenda, koja je na društvenoj mreži Tik-tok upozorila roditelje šta ih čeka.

Sporna i knjiga "Leptirići"

Podsetimo, pre crtanog u žiži je bila knjiga. Roditelji u Srbiji bili su šokirani, o čemu je Srpski telegraf pisao, kada se letos na policama knjižara pojavio roman "Leptirići", namenjen deci, a koji promoviše homoseksualizam i govori o zaljubljivanju dvojice dečaka.

MAČO-DEDA

- Odem u bioskop sa svoje dvoje maloletne dece od devet i pet godina. Prvih deset minuta imamo gej-scenu s glavnim likom koji je zaljubljen u druga Rodrigeza. Porodica ga podržava i deda, koji je kao neki mačo-tip, objašnjava kako da ga osvoji i pola sale izlazi. Razmišljala sam šta da uradim. Ako mi deca postave neka pitanja, moram s njima da razgovaram jer očigledno da svet ide u nekom pravcu gde će sve više da se susreću s ovakvim pojavama. Čisto da znate šta vas čeka - ispričala je ona.

U komentarima mnogobrojni roditelji ogorčeno primećuju da se deci tema homoseksualizma potura na perfidan način, kroz crtać. Najviše zameraju što se pre projekcije ni iz čega ne može naslutiti o čemu se sve u filmu radi.

Prašina se podigla u gradovima širom Srbije, a nakon što su se roditelji pobunili film je povučen s repertoara Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Branko Radun

Analitičar Branko Radun je s porodicom bio na projekciji, a za naš list kaže:

- Bio sam zatečen, nije to bilo samo tako uzgred, bilo je više scena, vidi se da se insistira na tome, nije to bio trenutak. Prosto, videlo se da je ta poruka važan deo filma. Nikakvog upozorenja nije bilo, meni je bilo malo neprijatno, ćerka od devet godina me je nešto zapitkivala, međutim, ostali smo do kraja. Ima tu više agendi, i ekološka, priča se o električnim automobilima, zatim multikulturalizam, roditelji dečaka su različite rase... Bilo mi je neobično da deda, koji je kao neki mačo-tip, savetuje dečaka kako da osvoji srce druga, meni je nekako prirodno bilo da zapita, a zašto ne devojčice.

MOJ STAV

Predrag Azdejković, gej-aktivista:

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Predrag Azdejković

- Nikada neću razumeti zbog čega ljudi dižu frku oko ovakvih stvari kada gej-ljude sreću svakodnevno na ulici i ne znajući to. Ne možete se zatvoriti u svoja četiri zida zbog toga što ne želite da prihvatite da to postoji. Mi smo svuda, na ulici, u bioskopima... Ovde je problem što je to crtani, dakle namenjen je deci, ali i mi smo nekada bili deca i znali smo i tada ko smo

VRTIĆI I ŠKOLE

Republika

Foto: printskrin

Slavica Đukić Dejanović

Psihijatar Slavica Đukić Dejanović kaže da, kao stručnjak, ne može nikako da preporuči gledanje ovakvog animiranog filma, ali da ostavlja roditeljima da sve sami procene:

- Odgovornost roditelja da vaspitavaju dete ne znači da izbegavaju ono što u okruženju realno postoji. To je toliko otišlo da se već pominje u vrtićima i školama. Moramo prihvatiti da različitost postoji, ali propagiranje da je to poželjno je nedopustivo.

Iz firme "MCF film", koja distribuira pomenuti crtani kod nas, nisu odgovorili na pitanja Srpskog telegrafa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading