ZAPOSLILI UBICU U FRANCUSKOJ ŠKOLI: Nezapamćen skandal privatne obrazovne ustanove na Senjaku

Autor: T. B. - E. S. T.

Vesti

30.11.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji koji plaćaju 6.000 evra po godini šokirali se kada su saznali s kim su njihova deca svakodnevno bila u kontaktu.

ZAPOSLILI UBICU U FRANCUSKOJ ŠKOLI: Nezapamćen skandal privatne obrazovne ustanove na Senjaku

Foto: ST/V. LUKIĆ

Strašan skandal potresa Francusku školu u Beogradu. Uprava ove navodno prestižne škole, naime, zaposlila je, kako je potvrđeno Republici, čoveka osuđenog za ubistvo?!

Roditelje koji su za upis svoje dece platili čak 6.000 evra za godinu dana ovo je šokiralo i vidno uznemirili, bar ako je sudeći po reakcijama onih koji su zvali naš portal. Redom ističući da i dalje ne mogu da veruju iako su se uverili da je sve istina da im je uprava škole decu na taj način izložila opasnosti da budu u svakodnevnom i neposrednom kontaktu sa čovekom koji je osuđen za najteže krivično delo.

KOD ROĐAKA

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Škola na Senjaku

Ogorčen i uplašen za bezbednost svog deteta, ali i ostale dece, redakciji Srpskog telegrafa prvi se obratio jedan od roditelja (svi podaci poznati redakciji).

- Francuska škola je bila naš izbor jer imamo rođake u Francuskoj i planirali smo dete tamo da pošaljemo na dalje školovanje. I supruga i ja imamo dobar posao i odlučili smo se za ovu privatnu obrazovnu ustanovu. Pre nego što smo definitivno odlučili da nam dete krene u tu školu, zaposleni su nam, sećam se, poseban akcenat, pored edukativnog programa, stavljali na bezbednost, ističući da im je to jedna od najvažnijih stavki. Od svega, ispostavilo se da je sve samo priča i da su među decu doveli osuđenog ubicu - ističe naš sagovornik i dodaje:

- Kada se to pročulo među roditeljima, neki su reagovali i obratili se upravi škole. Tek nakon toga nadležni iz škole su reagovali, uz neka, prema mom mišljenju glupa objašnjenja. Te su ga zaposlili na reč, te su čekali da dostavi dokument o neosuđivanosti i slično. Klasično pranje od odgovornosti.

Dodaje da je zaposleni posle svega dobio otkaz, ali to ni slučajno, kako kaže, ne umanjuje krivicu Francuske škole.

Spasić: Moraju im izreći najoštrije sankcije

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Božidar Spasić

Božidar Spasić, nekadašnji operativac DB, komentarišući skandal u Francuskoj školi, ističe da je definitivno došlo do velikog propusta, što mora da bude najstrože sankcionisano:

- Strane škole kod nas, gotovo uvek, pohađaju deca dobrostojećih građana i deca onih koji su štićena lica, državnih činovnika, ljudi koji su pod posebnim režimom zaštite... Zaposleni u tim školama moraju da imaju briljantne biografije, kao i da dostave dokument da nikada nisu bili osuđivani i da se protiv njih ne vodi istraga. Ne može se u tim situacijama verovati na reč, to je suludo.

ČITAV SPISAK

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Iz Ministarstva prosvete za naš list su naveli da postoji jasno određen pravilnik, regulisan Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je isti i za privatne i državne školske stanove.

- Uslovi za prijem u radni odnos su da neko ima odgovarajuće obrazovanje, psihičku, fizičku i zdravstvenu sposobnost za rad s decom i učenicima, te da nije osuđivan pravnosnažnom presudom za krivično delo za koje je izrečena bezuslovna kazna zatvora u trajanju od najmanje tri meseca - objasnili su nam iz ministarstva, uz dodatno navođenje spiska krivičnih dela za koja čak nije ni bitno na koliko je neko osuđen.

Dakle, bez obzira na to što je reč o privatnoj školi, primanjem osuđenog ubice u radni odnos, zakon je i te kako prekršen.

Odgovor škole: Zaposlili smo tog čoveka na reč?!

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Na naša pitanja iz Francuske škole su (a šta bi drugo) potvrdili da su "nedavno imali problem sa zaposlenim".

- Imali smo stranog državljanina koji je bio deo našeg tima kraće od mesec dana. Dotičnoj osobi su više puta tražena oba uverenja, na šta smo dobili usmenu izjavu na čast da osoba nije osuđivana i da će nam uverenje dostaviti u najkraćem roku, što se do dana prekida radnog odnosa nije desilo. Čekajući uverenja, ugovor o radu je potpisan i započeta je procedura prvo za dozvolu boravka, a nakon njenog dobijanja i za radnu dozvolu. Za to vreme, dotična osoba je ispunjavala svoje obaveze iz ugovora o radu i ispoljavala profesionalno i pristojno ponašanje. Onog momenta kada smo od Nacionalne službe za zapošljavanje dobili informaciju da je zahtev za radnu dozvolu odbijen zbog neadekvatne stručne spreme za poziciju na kojoj je trebalo da radi, ugovor o radu je sporazumno raskinut, i dotična osoba se više nije pojavljivala u školi - naveli su iz ove ustanove.

Nakon pitanja našeg lista, kada su postali svesni da je sve provaljeno i da će tekst izaći u novinama, iz Francuske škole su prvi put obavestili roditelje, poslavši im dopis da mogu očekivati tekst koji "treba da izazove senzaciju i privuče čitaoce".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Milesa

30.11.2022 23:49

Francuska škola nije privatna, nego državna.

Biljana

01.12.2022 08:31

Sve je tacno. Uzasnuti smo, bila Francuska ili bilo koja druga skola!

Roditelj

01.12.2022 09:45

Posto mi deca pohadjaju ovu obrazovnu ustanovu, verovatno ako nam situacija dozvoli od polugodista vise nece… zelim samo da napisem da ta skola nije mi s od skole kakva je nekada bila, ova situacija je samo kap koja je prelila casu, samo cu vam napisati sa je prosle godine isplivao interni spisak odokativne metode deljenja plata u kesu, zatim pritiska na roditelje da finansiraju par miliona eura novi objekat skole a da se u medjuvremenu deca smeste u buvaru ispod hipodroma, mozete videti i peticiju roditelja protiv tog akta, lica koju su zaposlena su u vecini slucajeva zaposlena rec metodom, nisu zavrsili pedagogiju niti usko strucnu spremu za predmete vec dolaze preko Fra drzave tj ambasade i zaposljavaju se sa konca i konopca za basnosnovne plate. Svi do jednog su unutar te laboratorije zasticeni ko beli medvedi, u medjuvremenu su se sveli na predavanja sa papira, ne mozes po knjigama ni da pratis program dece , u disfunkciji totalnoj, imaju elektronski kanal gde navodno kace materijale sa predavanja sto je notorna laz, ono sto mozes da dozivis od strane zaposlenih u skoli je skandal.

Viktor

01.12.2022 18:25

U ovoj skoli treba proveriti sve diplome i ostalu dokumentaciju. Jos nisam cuo za zaposljavanje u skoli "na rec"!